biznis
17

Ovako je izgledao prvi McDonald's izgrađen 1948. godine

Klix.ba
Najveći fast food lanac McDonald's razvio se iz malog štanda hamburgera u San Franciscu 1940. godine. Otvorili su ga braća Dick i Maurice "Mac" McDonald i zvao se "McDonald's Bar-B-Q". No, štand nije bio dugog vijeka. Ubrzo je zatvoren i ponovo otvoren kao brend koji je danas poznat širom svijeta.
Na meniju McDonald'sa iz 1948. godine bilo je samo devet artikala - hamburgeri, cheesburgeri, te pića poput kafe, Coca Cole, orandžine i sl.

Ovaj fast food privukao je pažnju biznismena iz Illionisa, Raya Kroca, koji je prodavao miksere za milkshake. Prodao im je čak osam miksera i bio je intrigiran time ko bi poručio tako skupe aparate u tako velikoj količini. Tada je otišao u Californiju kako bi upoznao vlasnike. Ubijedio je braću da mu daju prava za otvaranje franšize i otvorio je radnju u Des Plainesu 1955. godine.

Prvi dan prodaje McDonald's je zaradio 366 američkih dolara. Do 1958. godine, prodali 100 miliona hamburgera, da bi Kroc dvije godine kasnije kupio ekskluzivna prava na McDonald's. Kompanije se počela rapidno razvijati i otvarati nove restorane. Do 1965. godine McDonald's je imao 700 restorana u SAD-u.

Danas najveći fast food lanac na svijetu poslužuje 70 miliona mušterija svakodnevno, a prošle godine ostvario je prodaju od 28 milijardi dolara.