Prijedor
0

Otvoreni novi poslovni prostori u preduzetničkom inkubatoru

SRNA
U bivšoj kasarni u Malom Palančištu kod Prijedora danas su otvoreni poslovni prostori druge faze projekta ''Razvoj preduzetničkog inkubatora'' u čiju adaptaciju i uređenje je investirano oko 280.000 eura.

Za ovaj projekat Evropska komisija donirala je oko 248.000 eura, a opštine Prijedor oko 32.000 eura, a realizovala Agencija za ekonomski razvoj opštine Prijedor (PREDA).

Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić zahvalio je Evropskoj komisiji koja je prepoznala nastojanja opštine da podrži razvoj preduzetništva.

''Naš najveći problem je zapošljavanje i nastojimo da na svaki način smanjimo broj nezaposlenih. Inkubator je prilika i mjesto da se novi ljudi obuče u biznisu, ali i da se otvore nova radna mjesta'', naglasio je Pavić,  dodajući da je i ovo način obuke poslodavaca i radnika za veće poslovne poduhvate.

Šef sekcije operacija za ekonomski razvoj i prirodne resurse pri Delegaciji Evropske komisije u BiH Johan Hesse naglasio je da je ovaj projekat dio velikog programa razvoja privatnog sektora u BiH za koji je izdvojeno 10.000.000 eura.

Hese je najavio i nove projekte u infrastrukturi koji bi privatnom sektoru omogućili preovladavanje postojeće ekonomske krize.

Projekat je implementiran proteklih 18 mjeseci i podrazumijevao je rekonstrukciju dva postojeća objekta u krugu preduzetničkog inkubatora, čime je dobijeno pet poslovnih prostora ukupne površine 688 metara kvadratnih.
Ovi nekadašnji vojni objekti pripojeni su na vodovodnu, kanalizacionu i telefonsku mrežu, a montirana je i nova trafostanica, te izgrađena neophodna saobraćajna infrastruktura. 

U PREDI   ističu da je ovaj projekat usmjeren na podršku razvoju početnih biznisa u preduzetništvu, te da su stvoreni uslovi za rad pet novih preduzetnika i preduzeća i zapošljavanje 20 radnika.

Opština Prijedor prije dvije godinu otvorila je u prostoru bivše kasarne u Palančištu preduzetnički inkubator u kome je prva poslova iskustva steklo više preduzetnika.

Uz pomoć ''Senet'' programa Vlade Italije i regije Toskana tada je rekonstruisan jedan objekat površine oko 700 metara kvadratnih koji je ustupljen malim preduzećima kako bi im, smanjenjem početnih troškova, povećali konkurentnost na tržištu.

Osim navedene dvije faze projekta preduzetničkih inkubatora, u planu je i treća u kojoj će biti građeni objekti, odnosno hale za smještaj proizvodnih pogona.