biznis
0

Otvoreni Dani trgovine BiH u Vitezu

FENA
Vitez
Vitez
Općina Vitez šesti je put zaredom domaćin svim trgovcima iz Bosne i Hercegovine. Jedna od najvećih bh.privrednih manifestacija - Dani trgovine BiH počeli su u utorak, a trajat će do kraja juna.

U sklopu Dana trgovine predviđeni su brojni stručni, privredni i poduzetničkih sadržaji, ali i brojne kulturne, sportske i zabavne sadržaje.

Ono što redovmo u Vitez privlači brojne kupce su velika sniženja koja viteški trgovci nude tokom cijelog juna.

Ovogodišnje manifestacija simbolično je otvorena kros utrkom učenika srednjih škola iz Viteza, a nastavljena centralnom tribinom, održanom u salonu preduzeća Buba Commerce.

Nakon čestitki i pozdravnih riječi, koje su organizatorima uputili savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića Boris Tihi, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Slobodan Puhalac, federalni ministar trgovine Desnica Radivojević, izaslanik premijera Vlade Kantona Središnja Bosna Salke Selmana Nusret Jahić i drugi, stručne su referate prezentirali direktor Ekonomskog instituta BiH prof. dr. Ante Domazet i predsjednik Udruženja trgovaca BiH Petar Milanović.

Domazet je iznio referat na temu "Uloga trgovine u regionalnim integracijama BiH", dok je Milanović prezentirao osnovne pokazatelje razvoja trgovine u BiH.

Na centralnoj tribini uručeni su i pokloni zaslužnim pojedincima i poduzećima, a posebno priznanje za "naj trgovca" uručeno je MIMS Grupaciji i njenom vlasniku Muji Selimoviću.

Pokloni su uručeni HVB Central Profit Banci, inače generalnom sponzoru manifestacije Dani trgovine BiH, kantonalnom premijeru Salki Selmanu, ministru Slobodanu Puhalcu, te Borisu Tihiju, koji je aktivno sudjelovao i pomagao kako ovu, tako i sve dosadašnje manifestacije Dani trgovine BiH u Vitezu.

Prvog dana manifestacije organiziran je i posjet mini hidroelektrani Vitez, a otvoreni su i novi proizvodni pogoni poduzeća FIS, u kojem će se proizvoditi peleti.

U večernjim satima održana je trgovačka večer, na kojoj su, uz ostale sadržaje, uručena i priznanja za deset najuspješnijih poduzeća iz Viteza. To su preduzeća FIS, Economic, Ecos, Kim-Tec, kesten, Kristal, Kalvarija Cop, TI OIL, Buba commerce i Ovnak.

Za oko 500 gostiju priređen je i bogat kulturno-zabavni program.

Manifestacija Dani trgovine BiH ove se godine održava u organizaciji Udruženja trgovaca BiH, suorganizator je Udruga poslodavaca Vitez, na čelu s predsjednikom Franjom Rajkovićem, generalni je pokrovitelj Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, dok su pokrovitelji Vlada Kantona SB i Općina Vitez.