biznis
0

Otvoreni "Dani bh finansija" i "Međunarodni salon turizma"

FENA
U Banjoj Luci su danas otvoreni "Dani bh. finansija" i "Međunarodni salon turizma" uz učešće oko 40 predstavnika finansijskog sektora te stotinjak izlagača iz oblasti turizma.

Tokom tri dana uporednog održavanja ovih manifestacija bit će organizirano više sesija o temi funkcioniranja finansijskog tržišta, bankarskog sektora, te kretenja u oblasti ekonomskog poslovanja.

Uime organizatora Centralne bake BiH i Banjalučkog velesajma predsjednik Organizacionog odbora Ljubiša Vladušić naglasio je na svečanom otvaranju da je ovo druga godina održavanja "Dana bh.finansija" s ciljem da se nađu odgovori da li je finansijski sektor u BiH odgovorio na sva pitanja i postavljene zadatke i šta je to što se još može dati u podsticanju ekonomskog razvoja naše zemlje.

Vladušić je ukazao da bi se novim projektima u ovoj oblasti riješila značajna pitanja kao što je nezaposlenost, unutrašnji dug ili negativni tekući račun države, te vanjskotrgovinski deficit.

U tom smislu, kako je naglasio, očekuje se da rasprave koje su planirane za vrijeme odražavnja ove manifestacije daju i odgovore ili preporuke na ova pitanja.

Ministar finansija RS-a Aleksandar Džombić ukazao je otvarajući "Dane bh.finansija" i Međunarodni salon turizma" da su entitetska vlada i ovo ministarstvo u proteklih godinu dana radili na uređenju finansijskog sektora, a doneseni su i zakonski propisi koji za cilj imaju unapređenje ove oblasti.

Naglasio je da je ova manifestacija veoma značajna i zbog činjenice da se održava u vrijeme kada se u RS-u očekuje veliki investicioni ciklus.