biznis
0

Otvorena zgrada Centrale Raiffeisen banke u BiH

FENA
Herbert Stepic, Foto: Daylife.com
Herbert Stepic, Foto: Daylife.com
Predsjednik Nadzornog odbora Raiffeisen banke u BiH i direktor Raiffeisen International banke Herbert Stepic i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo danas su svečano otvorili novoizgrađenu zgradu Centrale Raiffeisen banke u BiH u Sarajevu u koju je investirano oko 50 miliona KM.

Svečanom otvaranju uz poslovne partnere, predstavnike bh. vlasti i diplomatskog kora prisustvovao je i visoki predstavik međunarodne zajednice i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko.

Glavni izvođač radova zgrade Centrale Raiffeisen banke, u kojoj će biti smješteno oko 650 uposlenika banke, bila je sarajevska firma Unioninvest.

Direktor Raiffeisen International banke Herbert Stepic izjavio je na konferenciji za novinare da je ta austrijska banka u vrijeme aktualne svjetske finansijske krize bila izložena kritikama ekonomskih analitičara, ali i agencija i medija zbog nastavka svoga angažmana u srednjoj i istočnoj Evropi.

Također je istaknuo da banka posluje u 17 zemalja istočne i centralne Evrope te servisira 15 miliona klijenata među kojima i 850 hiljada malih i srednjih poduzeća, dodavši da banka na taj način pomaže razvoju ekonomije tih dijelova Evrope.

  • Cijeli svijet je u teškoj ekonomskoj situacija te će se prvi put nakon 60 godini suočiti s padom ekonomskog rasta, kazao je Stepic, "priznavši" da je kriza pokazala da je za Raiffeisen banku bolje da je poslovala na tržištu istočne i srednje Evrope nego na tržištima „SAD-a, Njemačke i Velike Britanije“.

U novoj poslovnoj zgradi Raiffeisen banka, koja je prošlu godinu završila s aktivom od 4,3 milijarde KM i dobiti od 27 miliona KM, uvela je prva u BiH usluge „drive-in zona“ - pristup i upotreba šaltera i bankomata iz automobila, 24-satnu zonu za klijente te više od 1.200 sefova za potrebe građana.