biznis
0

Otvorena treća Microsoft poslovno-tehnološka konferencija u BiH

Klix.ba
Danas je u kongresno-turističkom centru Banja Vrućica otvorena konferencija Microsoft NetWork 3 pozdravnim govorima Ernst-Jan Stigter-a, Izvršnog Direktora Microsoft-a za CEE regiju i Lejle Zukić-Krivdić, direktorice Microsoft-a BiH.

Nakon pozdravnih govora, uslijedila su i njihova uvodna predavanja na kojima su se pridružili i Miha Kralj, Senior Director u Enterprise Strategy and Architecture jedinici, te Damir Dizdarević, vođa MS Community BiH.

"Pripala mi je velika čast da otvorim Microsoft NetWork konferenciju, koja je u protekle tri godine postala najrespektabilnija IT konferencija u BiH. Ovaj događaj kontinuirano promovira upotrebu informacionih tehnologija u cilju modernizacije poslovanja i ostalih aspekata bh. društva kao što su obrazovanje i javna uprava i stoga je zadovoljstvo još veće što smo istrajali zajedno sa našim partnerima, klijentima, programerima i IT entuzijastima. U naredna dva dana donosimo veliki broj zanimljivih sadržaja vezanih za najnovije informacije iz svijeta Microsofta i IT trendova uopšte, a poseban akcenat će biti na novim verzijama naših proizvoda i rješenja koja su predstavljena u zadnjih nekoliko mjeseci, ili će tek biti predstavljena bh. javnosti", izjavio je Enrst-Jan Stigter, Izvršni Direktor Microsoft-a za CEE regiju.

U nastavku konferencije, oko 500 učesnika će imati priliku da prisustvuje na preko 60 kvalitetnih predavanja renomiranih predavača iz Bosne i Hercegovine i regije, raspoređenih u šest cjelina: BIZ, IT PRO, DEV, MS Community, Case Studies i EDU.

Od značajnijih diskusija izdvajamo Okrugli sto na temu: "Kako Informacione tehnologije mogu podići kvalitet obrazovanja u BiH?", na kojem su učestvovali: prof.dr. Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije RS, Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture RS, gosp. Mirko Trifunović, ministar obrazovanja ZE-DO Kanton, Damir Marjanović, ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, te predstavnici Microsoft Hrvatske i Srbije.

Zajednički zaključak učesnika Okruglog stola je da je investiranje u IKT obrazovanje od iznimnog značaja, a izražena je i spremnost da zajednički zastupaju stav da je ulaganje u obrazovanje uvijek investicija, a ne trošak u budućnost ove zemlje. Sudionici Okruglog stola su također izrazili spremnost da razrade metode uz pomoć kojih bi mogli zajednički da apliciraju na IKT projekte u obrazovanju.

Microsoft NetWork je okupio veliki broj respektabilnih predstavnika bh. privrede, privatnog i javnog sektora, te istaknute domaće i inostrane IT stručnjake na jednom mjestu, koji će se upoznati sa novim Microsoft proizvodima, rješenjima i tehnologijama, među kojima su teme vezane za produktivnost (Lync Server 2013, SharePoint Server 2013, Exchange Server 2013, Dynamics, New Office), infrastrukturu i sigurnost (System Center 2012, Windows Server 2012, Windows Intune), aplikacijsku i desktop platformu (SQL Server 2012, Windows 8), razvojnu platformu (Visual Studio 2012, Windows Phone 8, Windows 8, SharePont 2013, CRM, Office, Azure, HTML5), teme vezane za poslovanje (upravljanje projektima, studije slučaja, poslovna inteligencija) te rješenja koja se koriste u edukaciji (MultiPoint Server, Live @ Edu / Office 365 for Education, itd.).

Ovogodišnju konferenciju podržali su brojni sponzori i partneri Microsoft-a. Platinasti sponzor je Logosoft, zlatni sponzori su Combis, LANACO, AvaCom, SRC, BH Telecom i K2, a srebreni PlanB, TeamWork, British Council, Hewlett Packard. Glavni medijski partner je portal Klix.ba.