Banovići
0

Otvorena prva fabrika ugljenih briketa u BiH

FENA
U Banovićima je danas svečano otvorena prva fabrika za proizvodnju ugljenih briketa u Bosni i Hercegovini.

Kako je kazao direktor Fabrike Branislav Komanović investicija je to kompanije Brigo invest iz Beča koja će od ponedjeljka, 6. oktobra omogućiti stalno zaposlenje 30 radnika.

Direktor Komanović navodi da je tržište već osigurano. Godišnji kapacitet postrojenja, smještenog na oko 15.000 kvadratnih metara je 75.000 tona, a za proizvodnju će se koristiti ugalj banovičkog Rudnika.

Pregovori o izgradnji Fabrike briketa sa općinskom admistracijom i čelnicima Rudnika u Banovićima počeli su prije dvije godine, a danas su njihovu opravdanost potvrdili i zvanični predstavnici Prlamenta Federacije, te Federalne i kantonalne Vlade.

"Ovo je dokaz kako poslovne ideje mogu biti relizirane u ovoj sredini, zbog čega podržavamo i planove izgradnje termobloka, cementare i fabrike gipsa", kazao je Nedžad Branković, premijer Federacije BiH.

Investitori kažu da kapacitet proizvodnje u Fabrici briketa, sa ovim mašinama može biti i dublo veći, zbog čega će u banovičkom Brigo investu uskoro biti još radnih mjesta.