{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvorena mogućnost da bh. firme posluju u Iraku

F
14.7.2009. u 11:41
0
2
Otvorena mogućnost da bh. firme posluju u Iraku
0
Otvorena mogućnost da bh. firme posluju u Iraku
Generalni direktor Državne kompanije za izvođenje građevinskig radova pri iračkom Ministarstvu za transport i komunikacije Nihad Al'Rashid potpisao je danas u Sarajevu, nakon višednevne posjete BiH, memorandume o saradnji sa generalnim direktorom Hidrogradnje d.d. Sarajevo Seminom Mašićem i direktorom kompanije Promo iz Donjeg Vakufa Kemalom Čolakom.
Direktor Hidrogradnje Mašić je nakon svečanog potpisivanja izjavio da se ovim memorandumom stvaraju mogućnosti za ponovno uspostavljanje saradnje iračke strane sa Hidrogradnjom, ali i cijelom BiH.

Memorandum sa iračkom kompanijom koja je zadužena za izgradnju autoputeva, aerodroma, luka, metroa i drugih kapitalnih objekata, trebalo bi da omogući da se brže i lakše ponovo uspostavi saradnja u prijateljskom Iraku, ocijenio je on.

Mašić je naglasio da je ovo samo početak. Potrebna je daljnja komunikacija, a on očekuje da će predstavnici Hidrogradnje brzo otputovati za Bagdad kako bi radili na realizaciji memoranduma.

Direktor "Proma" Kemal Čolak je naveo da je iračka delegacija posjetila tokom boravka u BiH pogone ove firme za proizvodnju montažnih objekata, odakle je ponijela pozitivne utiske.

I on očekuje da će se "Promo" nakon dosta godina vratiti u Irak, pri čemu ova firma želi i hoće da bude jedan od najvećih izvoznika montažnih objekata iz BiH za Irak.

Čolak kaže da ovi memorandumi otvaraju mogućnost da se i druge bh. firme angažiraju u Iraku, dok u "Promu" pretpostavljaju da bi poslovi u Iraku u narednoj godini mogli dovesti do otvaranja novih radnih mjesta.

Generalni direktor iračke Državne kompanije za izvođenje građevinskih radova Al'Rashid rekao je da je sigurnosna situacija u ovoj zemlji "90 posto dobra", a u pojedinim krajevima i 100 posto.

Odabrane bh. firme radit će sa iračkom državnom kompanijom i samim tim i one će biti sigurnije, dodao je.

Al'Rahid vjeruje da je odabrani način saradnje ispravan. Odabrane su odlične kompanije iz BiH o kojima iračka strana ima ranija saznanja o njihovim mogućnostima.

Najavio je da će po povratku u Irak informirati odgovorne o sadržaju potpisanih memoranduma, nakon čega će nadležni dati daljnje upute.

Na kraju je ocijenio da nepostojanje diplomatskih predstavništava BiH u Iraku i Iraka u BiH ne mora predstavljati prepreku za ekonomsku saradnju, jer Irak već sarađuje s mnogim zemljama iz cijelog svijeta, uključujući one sa kojima nema uspostavljena diplomatska predstavništva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: