Sarajevo
0

Otvorena međunarodna naučna konferencija ICES2008

FENA
Oko 150 ekonomskih stručnjaka iz BiH, regiona i svijeta okupili su se danas na četvrtoj međunarodnoj naučnoj konferenciji ICES2008 posvećenoj temi "Izazovi tranzicije za EU integracije i globalizaciju".

Organizator ovog dvodnevnog skupa je Ekonomski fakultet u Sarajevu, koji na ovaj način potiče naučnoistraživački rad i stvara referentnu konferenciju na kojoj naučnici mogu objavljivati radove na međunarodnom nivou.

Na konferenciji će biti prezentirano 100 naučnih radova, a u okviru niza sesija učesnici će razgovarati o ekonomskim i socijalnim izazovima povezanim s evropskim integracijama i globalizaciji svjetske ekonomije.

Najavljena je i rasprava o aktuelnoj svjetskoj finansijskoj krizi i tome kako će ona utjecati na bh. ekonomiju.

O ovoj temi je prilikom otvaranja konferencije govorio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, koji je naglasio da je neophodno usporiti svjetsku privredu te se založio za regulaciju ekonomije.

Silajdžić je ocijenio da je ovakvu situaciju uzrokovao prije svega nekontrolirani brzi razvoj i sve veća deregulacija. Također, to je i posljedica činjenice da je danas svijet povezan i da sve više ljudi utiče na odluke zbog komunikacija.

Upozorio je da BiH nije privukla dovoljno investicija zbog svojih određenih slabosti te da je pitanje kako će se u ovoj finansijskoj krizi ponašati oni koji su htjeli investirati u našu zemlju.

Silajdžić je napomenuo da BiH ima ono što svijetu treba, a to je energija i da bismo na tome trebali početi raditi bez odgađanja jer sve sve drugo ide na veliku štetu zemlje.

Predsjedavajući bh. predsjedništva smatra da u BiH prioritet treba da bude kvalitetna edukacija, ali je ukazao i na to da država treba obratiti pažnju na naše mlade obrazovane ljude u svijetu koji mogu pomoći razvoju bh. društva.

Skupu se obratila i gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, koja je ustvrdila da se u glavnog gradu BiH bilježi kontinuitet napretka i da je ekonomski razvoj vidljiv golim okom.

Borovac je mišljenja da Sarajevo postaje regionalni centar okupljanja biznismena i ekonomista te da bi trebalo da postane integrativni centar jugoistočne Evrope.

Cilj ove konferencije je i unapređenje odnosa u procesu akreditacije i svrstavanje Ekonomskog fakulteta u sami svjetski vrh. Stoga su gosti skupa direktori evropske i američke organizacije koje akreditiraju ekonomske fakultete i poslovne škole - EFMD i AACSB.

Ovaj fakultet je jedina regionalna obrazovna institucija koja je član ovih organizacija i u procesu je dobivanja akreditacije, koja je rezultat izuzetno rigoroznog procesa prepoznavanja visokog međunarodnog kvaliteta institucije.

Generalni menadžeri Eric Cornuel i John Fernandes u Sarajevu izvršit će i evaluaciju ovog procesa, koji će u konačnici omogućiti da se uvedu svjetski kriteriji visokog obrazovanja u BiH.