Sarajevo
0

Otvoren sajam sporta, lova, ribolova i turizma

FENA
U Centru Skenderija u Sarajevu danas je otvoren 35. međunarodni sajam sporta, lova, ribolova i turizma.

Ovogodišnji sajam, koji je okupio oko stotinu izlagača iz zemlje i regije, bit će popraćen brojim zanimljivim događajima koje imaju cilj da afirmišu sport i zdravi način života te privuku brojne posjetitelje i stručnjake iz sportske branše.

U okviru sajma održavaju se Dani meda, pčelinjih proizvoda i ljekovitog bilja, a 30 proizvođača predstavit će se svojim novim proizvodima. Najavljeni su i degustacija proizvoda od meda i ljekovitog bilja te predavanja o bolestima pčela i kako ih adekvatno pripremiti da prežive zimu.

Na seminaru i okruglom stolu danas će se govoriti o stanju i perspektivama razvoja lovstva u BiH, zakonskim rješenjima u ovoj oblasti, mogućnostima za razvoj lovnog turizma u BiH te održivom korištenju divljači i lovišta.

Najavljen je i seminar o košarci, a tema predavanja je rad u omladinskim selekcijama i stvaranje igrača (prelazak u seniorski tim).

U okviru sajma bit će održani i "Dani sigurnosti i zaštite 2009." kada će biti realizovana pokazna vježba čiji je cilj unapređenje opće sigurnosti okruženja, podizanje svijesti građana o aktivnostima zaštite i mjerama samozaštite i upoznavanje zakonske regulative iz ove oblasti.

Planirano je i organizovanje sportskih takmičenja u košarci, rukometu, nogometu, odbojci, borilačkim sportovima.

Prilikom svečanog otvaranja sajma direktor Centra Skenderija Suad Džindo i premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić naglasili su značaj ovakvih manifestacija koje objedinjavaju i afirmišu sport, zdravu hranu i zdravi način života, posebno za mlade ljude.

Sajam sporta, lova, ribolova i turizma traje do 13. novembra, a ulaz je besplatan.