biznis
0

Otvoren sajam šljive u Gradačcu

FENA
Gradačac
Gradačac
Premijer Vlade FBiH Nedžad Branković, s Goranom Conforteom i Borisom Mesarićem, predstavnicima oficijelnih sponzora Sarajevska pivara i Petrokemija Kutina, otvorio je danas u Gradačcu 35. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive.

Na ovogodišnjem sajmu od 20. do 24. augusta učestvuje oko 300 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Holandije, Njemačke, Austrije, Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Češke i Turske. Sajam je za 20 posto veći od prethodnog i ima 40 posto novih izlagača.

Sajam šljive u Gradačcu održava se na oko 15.000 m2 otvorenog i zatvorenog prostora na kojem će svoje proizvode i i aktivnosti predstaviti proizvođači i prerađivači hrane i pića, transportna preduzeća, bankarske i nevladine organizacije.

"Vlada FBiH i ove godine želi podržati poljoprivredu. Zato su u budžetu sredstva za ovu namjenu povećana za gotovo 100 posto. Oko 50 posto poticajnih sredstava za voćarstvo koriste poljoprivrednici iz Tuzlanskog kantona, a većinu s područja općine Gradačac. Imamo namjeru da kapitalna sredstva uložimo u poljoprivrednu infrastrukturu. Potrebne su nam nove hladnjače, prerađivački kapaciteti i koncentratori za voćne sokove. Ulagat ćemo i u putnu infrastrukturu. Vlada je osigurala 30 miliona KM za putnu dionicu od Sarajeva do Tuzle i ovih dana će početi izgradnja prvih dviju dionica te magistralne saobraćajnice. I putni pravac Tuzla-Orašje Vlada je proglasila od javnog interesa za FBiH. Ono što je SFF u regionalnom smislu za film, to je gradačački sajam za poljoprivredu", kazao je premijer FBiH Nedžad Branković prilikom ceremonije otvaranja Sajma.

Na ceremoniji otvaranja prisutnima su se obratili predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, premijer TK-a Enes Mujić, općinski načelnik Ferhat Mustafić i direktor Sajma Husein Topčagić.

Premijer Branković, premijer TK-a Enes Mujić i resorni ministri sastali su se s privrednicima i razgovarali o najaktuelnijim privrednim temama, s naglaskom na razvoj poljoprivrede.

Udruženje poljoprivrednika Gradačac predstavilo je plan uspostave industrijske zone II.

I ove godine u organizaciji Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta iz Sarajeva i Tehnološkog fakulteta iz Tuzle 21. augusta bit će održano stručno-naučno savjetovanje s međunarodnim učešćem „AgroTECH.a“. Moto ovogodišnjeg savjetovanja je „Zaštitimo vodu, zrak i tlo – proizvodimo biološki ispravnu hranu“, saopćila je Služba za informiranje gradačačkog sajma.