Dva smjera
14

Otvoren prvi međunarodni MBA studij na Ekonomskom fakultetu UNSA

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Agenciji za bankarstvo Federacije BiH danas je promoviran prvi međunarodni Master of Business Administration studij (MBA), koji će studentima u 2018./2019. godini na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu pružiti specijalizaciju iz oblasti bankarstva i finansijskog menadžmenta ili računovodstva.

"Ovaj studij otvorili smo s obzirom na veliki broj zaposlenih u finansijskom sektoru, što je blizu 10.000 ljudi u BiH. Studij je napravljen sa dva usmjerenja – klasični MBA koji je namijenjen ljudima koji već imaju neko poslovno iskustvo i žele unaprijediti menadžerska znanja, vještine i kompetencije, dok se drugo usmjerenje tiče računovodstva i revizije", izjavila je prodekanesa za nastavu i međunarodnu saradnju Ekonomskog fakulteta Univeziteta u Sarajevu Jasmina Selimović.

Navedeni studij Ekonomski fakultet, koji je jedina međunarodno akreditovana visokoobrazovna institucija u BiH, ostvario je u saradnji sa Ekonomskim fakultetom u Ljubljani, koji je također nosilac tri najznačajnije međunarodno priznate akreditacije.

Foto: FENA
Foto: FENA

Na osnovu toga rezultat studija su dvije diplome, koji polaznici, uz školarinu u iznosu od 10.000 KM, imaju mogućnost dobiti ako su završili dodiplomski trogodišnji ili četverogodišnji univerzitetski studij i tokom studija ostvarili 180 ECTS ili 240 ECTS-a.

Studenti koji posjeduju visokoškolsku diplomu iz društvenih i/ili ekonomskih nauka mogu upisati studij bez polaganja prijemnog ispita.

Za studente koji su završili dodiplomske studije iz drugih oblasti u toku studija obavezno je polaganje dva preduslovna predmeta – Uvod u biznis i Mikroekonomija 1.

"U odnosu na postojeći studij iz oblasti finansija i računovodstva, koji također traju dvije godine, novi studij MBA nudi međunarodnu razmjenu gdje je predviđeno studijsko putovanje u Ljubljanu, veće učešće stranih profesora i suštinski je drugačije koncipiran", istakla je Selimović.

Direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić potvrdio je da će Agencija u buduće dati aktivan doprinos u izgradnji kadrova koji će raditi u bankarskom sektoru.

"To je važno jer je jedan od ključnih segmenata bankarskog sektora, osim regulative, i kadrovi koji rade u finansijskim institucijama. Oni su potrebni da bi upravljali stabilnosti bankarskog sektora, a onda će puno lakše biti i za nas supervizore i regulatore da radimo naš posao nadzora", rekao je Mahmuzić.

MBA studij će, kako je poručeno na promociji, zainteresiranim kandidatima pružiti napredna znanja iz oblasti poslovanja te ih pripremiti za različite upravljačke funkcije u preduzećima.