{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvoren prvi Centar za bioremedijaciju zagađenog zemljišta u BiH i regiji

F
28.3.2018. u 15:52
151
1
Otvoren prvi Centar za bioremedijaciju zagađenog zemljišta u BiH i regiji
151
 
Centar za bioremedijaciju zemljišta kontaminiranog naftom i naftnim derivatima koji je otvoren danas u Lukavcu, prvi je pogon ovakvog tipa u Bosni i Hercegovini i regiji u kojem će biti moguće analizirati zemlju te smanjiti količinu polutanata koristeći prirodne procese.
U ovom centru radit će se analize zemljišta na dva načina i to na "ex-situ" i "in - situ" metodama, a proces bioremedijacije počinje iskopavanjem i transportom kontaminirane zemlje u ovaj centar dok cijeli postupak provjere ispravnosti zemljišta traje od šest do 12 mjeseci.

Osim unapređenja stanja okoliša, ovakvim pogonom ostvaraju se nove prilike za značajnije remedijacije koje su, naglašeno je danas, Bosni i Hercegovini prijeko potrebne.

Kompanija Kemis BH, koja je centar izgradila u saradnji sa češkom kompanijom Dekonta, za ovaj objekat posjeduje okolinsku dozvolu za upravljanje otpadom. Podršku u izdavanju dozvola pružili su Ministarstvo za prostorno uređenje i zaštitu okoliše Tuzlanskog kantona i Općina Lukavac.

Direktor kompanije Kemis BH Maid Hadžimujić pojasnio je u izjavi za Fenu da će u Centru biti omogućena dekontaminacija zemljišta, građevinskog materijala i kamenja koji su kontaminirani ugljikovodonicima.

"Namjera je da se omogući očuvanje okoliša i održivi razvoj te sada u BiH možemo pratiti evropske standarde kada je u pitanju zaštita okoliša", podvukao je Hadžimujić, izražavajući nadu da će Centar imati ekonomske i benefite.

Projekt koordinatorica iz kompanije Dekonta Maja Čolović Daul izrazila je nadu da će ovaj centar biti uvod u sami tretman opasnog otpada te da će biti podstrek za zakonodavce da donesu legislativu koja će urediti tretman zemljišta.

Napomenula je da se bh. zakoni za sada više se bave poljoprivrednim zemljištem i uređuju kvalitetu odnosno granične vrijednosti određenih supstanci i elemenata u poljoprivrednom zemljištu.

"Svjesni smo u Lukavcu i Tuzli problematike industrijskih zona i zagađenja zemljišta oko tih industrijskih zona i potrebe da se takva problematika što prije riješi", pojasnila je.

Centar za bioremedijaciju je nastao kao rezultat ideje za konkretnim smanjenjem pritiska u okolišu putem tretmana zemlje na okolišno prihvatljiv način te ponovnim korištenjem prečišćene zemlje, a kako je istaknuto danas ovakav Centar bit će izgrađen i u Goraždu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: