{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvoren pogon vrijedan 3,5 miliona KM

S
14.10.2010. u 14:49
0
0
Otvoren pogon vrijedan 3,5 miliona KM
0
Otvoren pogon vrijedan 3,5 miliona KM
U Banjoj Luci je danas Fabrika "Nova DI Vrbas" otvorila pogon za proizvodnju masivnih drvenih ploča u koji je investirano 3.500.000 KM, što će omogućiti zapoljšavanje 50 novih radinka.
Pogon su svečano otvorili ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) Slobodan Puhalac i vlasnik Fabrike "Nova DI Vrbas" Ljubomir Ćubić.

"'Vrbas' nastavlja razvojni program i uspostavljanje novih tehnologija i proizvoda. Fabrika će, uz 50 zaposlenih u novom pogonu, imati ukupno 400 zaposlenih i u narednoj goditi obezbijediti izvoz od 12 do 15 miliona KM", rekao je Puhalac i istakao da je ova fabrika pozitivan primjer privatizacije.

Puhalac je napomenuo da je Vlada RS u dva navrata pomogla "Vrbasu", odobrivši ukupno 250.000 KM za podsticaj izvoza.

Direktor Fabrike "Nova DI Vrbas" Dragiša Kalinić rekao je da je u nizu aktivnosti koje je firma pokrenula u sklopu programa isporuke namještaja za Njemačku, jedna od bitnih i nabavka opreme za proizvodnju ljepljivih ploča koje se proizvode u sklopu ovog programa.

"Riječ je o opremi u svijetu renomiranog proizvođača 'Vajnig grupe', koji je u roku uveo mašine u sam proces rada, tako da smo za dva mjeseca postigli planiranu proizvodnju od pet kubnih metara ploča u jednoj smjeni", rekao je Kalinić, najavivši da će povećanje proizvodnje do kraja godine omogućiti zapošljavanje dodatnih 50-tak radnika.

On je kazao da fabrika danas proizvodi jedan šleper dnevno, što podrazumijeva oko 50 vitrina i komoda, koje se direktno plasiranu na zapadnoevropsko tržište, a da je novi kapacitet projektovan za proizvodnju kpaciteta do šest šlepera dnevno.

Direktor kompanije "Lignopro", zastupnika "Vajnig grupe" za BiH Nedim Kolašinac naveo je da se njemačka kompanija bavi proizvodnjom uređaja za obradu masivnog drveta, te da egzistira više od 100 godina.

Regionalni menadžer prodaje za istočnu Evropu "Vajniga" Verner Špan istakao je da je riječ o najmodernijem pogonu za proizvodnju ploča od masivnog drveta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: