biznis
0

Otvoren novi Fealov proizvodni pogon vrijedan 14 miliona KM

FENA
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo, predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Zvonko Jurišić i vlasnik poduzeća Feal d.o.o. Široki Brijeg Jozo Bogdan otvorili su danas novi pogon ovog širokobriješkog prerađivača aluminija.

Vrijednost novog proizvodnog pogona površinske zaštite, koji se prostire se na 7,300 četvornih metara i zapošljava 80 novih radnika, je 14 milijuna maraka.

Novim pogonom Feal je podigao svoj ukupni proizvodni kapacitet na 8,000 tona eloksiranih profila godišnje, što je četiri puta više od dosadašnjeg kapaciteta.

"Gradnja proizvodne hale počela je u travnju ove godine, a instalacija opreme u kolovozu. Vrijednost investicije je 14 milijuna maraka, a financiranje je osigurano najviše iz vlastitih sredstava", kazao je na svečanosti otvaranja predsjednik Uprave Feala Tonćo Barbarić.

Barbarić je istaknuo da se Feal nakon privatizacije 2000. godine od gubitaša pretvorio u respektabilnu tvrtku koja zapošljava 365 radnika, ima godišnji prihod od 100 milijuna maraka, a više od 50 posto proizvodnje izvozi.

Govoreći o budućnosti Feala, Barbarić je kazao kako će ova tvrtka, u konzorciju s hrvatskim tvrtkama Montaža, Dalekovod, Konstruktor Inženjering i Aluflexpack, do kraja godine preuzeti šibenski TLM, u kojem će zadržati 1,400 uposlenih te investirati 107 milijuna eura u novu tehnologiju.

Dodao je kako uskoro očekuje okončanje privatizacije mostarskog Aluminija, odnosno uspješno zaključenje pregovora s Vladom Federacije BiH te preuzimanje Aluminija od strane konzorcija Glencore, Feal i Dalekovod.

Ministar Hećo prenio je pozdrave federalnog premijera Nedžada Brankovića koji zbog obveza nije nazočio današnjoj svečanosti, iako je bio najavljen.

"Uvijek mi je drago prisustvovati svečanostima gdje se rađa nešto novo. Ovaj pogon riješit će brige mnogih koji su do sada bili nezaposleni. Vlada Federacije i ministarstvo na čijem sam čelu uvijek smo poticali ovakve pothvate kako bi pomogli svima onima koji imaju hrabrosti da pokrenu proizvodne procese", kazao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

Hećo je dodao kako će Vlada Federacije BiH pomoći Fealu u procesu dobivanja CE certifikata koji je potreban za plasman proizvoda na tržište Europske unije.