biznis
0

Otvoren 15. generalni bh. sajam ZEPS 2008.

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Milan Lovrić otvorio je danas 15. generalni bh. sajam ZEPS 2008.

Najveći sajam u BiH na površini od 25.000 metara kvadratnih okupio je oko 700 izlagača iz 32 države.

Svečanom otvorenju prisustvovao je veći broj zvanica iz izvršne i zakonodavne vlasti ZDK-a, FBiH i BiH, privrednika i ambasadora akreditovanih u BiH.

Gostima su dobrodošlicu poželjeli premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević i načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović, a prigodnim govorom obratio se i Ahmad Fard Hosseini, ambasador Irana u BiH, države iz koje će prvi put na ZEPS sajmu izlagati oko 30 kompanija.

«Bosna i Hercegovina je postigla makroekonomsku stabilnost, nema visoku inflaciju, deficit budžeta nije veliki, nismo prezadužena zemlja, ali imamo veliki vanjskotrgovinski deficit i to je veliki problem. Kumulativno u godinama otkako mi pratimo vanjskotrgovinsku razmjenu, on je dostigao više od 22 milijarde eura. Prošla godina završila je s gotovo osam milijardi KM deficita. Negativan trend se nastavlja i zato ohrabruje ovo što se događa u Zenici. ZEPS sigurno doprinosi jačanju ekonomije BiH i njenoj mogućnosti da se uključi u integracije koje su nam jedina šansa», izjavio je Lovrić.

Na generalnom bh. sajmu ZEPS 2008. postavljeno je devet kolektivnih izložbi, od kojih su četiri na kojim se predstavljaju privrednici iz Irana, Hrvatske, Srbije i Češke.

Tokom sajma bit će održano veliki broj pratećih manifestacija, od kojih se s posebnom pažnjom očekuju međunarodni poslovni susreti privrednika Slovenije, Srbije, Mađarske, Irana i Bosne i Hercegovine. Ovaj skup je zakazan za 9. oktobar u promotivnoj sajamskoj hali, a organiziraju ga Biznis servis centar Vlade i Privredna komora ZDK-a.