biznis
0

Otvoren 11. Međunarodni sajam gospodarstva "Mostar 2008."

FENA
Predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto otvorila je danas 11. Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2008., koji će se do 5. travnja održavati na prostoru Slobodne zone Hercegovina u Mostaru.
Na Sajmu sudjeluju oko 700 izlagača iz oko 40 zemalja i to iz gotovo svih grana industrije, preko bankarskih i osiguravateljskih kuća do svijeta računala, telekomunikacija, turizma i dr.

Opću sajamsku manifestaciju po šesti će put pratiti podsajamska manifestacija Vina i vinogradarske opreme i po četvrti put Sajam knjige i izdavaštva.

Ovogodišnja zemlja partner Mostarskog sajma je Republika Slovačka. Njezinim nastupom nastavlja se trend partnerstava sa zemljama Europske unije. Podsjetimo, zadnje dvije godine zemlje partneri bile su Austrija i Mađarska.

Svoje sve respektabilnije gospodarske potencijale slovački će gospodarstvenici predstaviti na kolektivnom nastupu. Uz nju, tradicionalno zapažen nastup imat će susjedne zemlje te Italija.

U sklopu Mostarskog sajma održat će se brojne konferencije i okrugli stolovi. Za danas je predviđena konferencija o ulaganju BiH, a sutra bi se u organizaciji Agencije za promociju inozemnih ulaganja (FIPA) iz Sarajeva i Mostarskog sajma trebao održati okrugli stol pod nazivom "Investirajmo u BiH- resursi, šanse i problemi".

U organizaciji Ministarstva okoliša i turizma Vlade Federacije BiH u četvrtak će se održati Međunarodna konferencija "Turističke mogućnosti jadranskog zaleđa", a za isti dan je predviđen okrugli stol "Poduzetnička infrastruktura je bitan segment za razvoj MSP-a" kojeg organizira Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta. Za četvrtak je također predviđena prezentacija vanjsko trgovinske razmjene BiH s posebnim osvrtom na županije i općine. Organizator prezentacije je Vanjskotrgovinska komora F BiH.



U sklopu Sajma po prvi put će sudjelovati Udruga "Stap" iz Ljubuškog, koja će predstaviti etno-hercegovačke običaje, kulturu i razvoj ruralnog turizma i gospodarstva".Udruga će organizirati cjelodnevne prezentacije izvornih autohtonih proizvoda i tradicionalnih obrta uz nastup kulturno-umjetničkih društava, kao i promociju prvog broja magazina za regionalni i ruralni razvoj.