Slovenija
0

Otvaraju se SOS prodavnice za siromašne

FENA
Dok ekonomska kriza potresa Sloveniju, jedna tamošnja neprofitna organizacija je odlučila da otvori prodavnice koje će nuditi proizvode po znatno sniženim cijenama za ljude sa niskim primanjima, objavio je danas ljubljanski "Dnevnik".

Prema pisanju lista, organizacija "SOS kooperativ" će otvoriti prvu SOS prodavnicu u Ljubljani, a sarađivat će sa državnim Zavodom za zapošljavanje i socijalnim službama, koje će izdavati kartice građanima sa pravom na jeftinije namirnice.

Očekuje se da će cijene proizvoda u SOS radnjama biti 60 do 70 posto niže u odnosu na druge maloprodajne objekte, a osim glavnog grada Slovenije, prve prodavnice će biti otvorene u Mariboru i Murskoj Soboti, prenose agencije.

Hrana će se isporučivati onima koji ne budu mogli sami da dođu do radnji, dok će romska naselja obilaziti mobilne jedinice, navodi se u članku, uz napomenu da će se za najsiromašnije pripremati posebni paketi.

"Dnevnik" takođe piše da će u projekat biti uključeni proizvođač hljeba i tjestenine "Žito" i mljekara "Ljubljanske mlekarne".

Organizacija "SOS kooperativ" je pozvala i dva velika trgovinska lanca i kompaniju za preradu mesa i povrća da se pridruže projektu, ali ti dogovori još nisu postignuti.

U "SOS kooperativu" se nadaju da će im dobrovoljci pomoći u radu prodavnica, kako bi što više novca moglo da se uštedi, a također žele da podstaknu stvaranje novih radnih mjesta u kompanijama koje će snabdijevati SOS radnje.