|

Otvara se prvi aukcijski centar za prodaju založene imovine u BiH

Otvara se prvi aukcijski centar za prodaju založene imovine u BiH
0
F
FENA
25.7.2006. u 13:59
0
komentara
0

dijeljenja
Otvara se prvi aukcijski centar za prodaju založene imovine u BiH
Prvi aukcijski centar za prodaju založene imovine svečano će biti otvoren u srijedu u Rajlovcu. Otvaranje centra podržala je američka vlada putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
USAID-ov projekt "Unapređenje okruženja pogodnog za investitore i kreditore" (FILE) pomogao je Udruženju banaka u BiH i Kantonalnom sudu u Sarajevu u realiziranju ovog centra.

Centar će pružati informacije o uskladištenoj, zaplijenjenoj imovini, te organizirati redovne aukcije određenim danom u sedmici. Ovakve prodaje putem licitacije će se održavati na jednom mjestu, pa će sudovi moći uspostaviti redovan i predvidiv sistem aukcija. Uz to, centar će bankama i dužnicima omogućiti da postignu višu cijenu zaplijenjene robe. FILE je trogodišnji projekt reforme privrednog prava usmjeren ka stvaranju okruženja koje bi štitilo prava investitora i kreditora. Projekat radi na jačanju kapaciteta privrednih odjeljenja prvostepenih sudova u BiH za rješavanje privrednih sporova, organiziranju programa obuke o novim zakonima iz oblasti stečaja, osiguranih potraživanja i proceduralnih zakona za sudije, sudsko osoblje, stečajne upravitelje i advokate.

Centar će zvanično otvoriti direktor USAID-a Howard Sumka.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.