Protestni skup
0

Otpušteno 79 radnika Fabrike sode Lukavac

Sarajevo-x.com
Pred upravnom zgradom SISECAM Fabrike sode Lukavac danas u 16:00 sati održan je protestni skup. Razlog za okupljanje je nezadovoljstvo radnika zbog nedavnog otpuštanja 79 radnika ovog kolektiva.

O ovim otkazima predstavnici sindikata i otpuštenih radnika su već pokušavali pregovarati sa upravom društva i Vladom TK, no bezuspješno, saznajemo od glavnog sindikalnog povjerenika Mehemeda Klapića.

"Sindikat je u ime radnika ponudio solidarnost u vidu odricanja dijela svojih plata, a da se iz tih sredstava isplaćuju plate za 79 otpuštenih radnika i da oni ostanu u radnom odnosu. Naš je interes bio da sa iskrenim dijalogom sa poslodavcem dođemo do nekog rješenja i nažalost uz sva insistiranja i prijedloge koje smo nudili kompromis nismo mogli pronaći", rekao je Klapić i istakao kako odgovorno tvrdi da je poslodavac ovim otpuštanjem radnika prekršio Zakon o radu.

Otpušteni radnici nisu krili razočarenje upravom društva, ali na prvom mjestu Vladom TK i resornim ministarstvom, jer se niko od njih nije odazvao na poziv da prisustvuje skupu. Ogorčeni su načinom na koji ih se tretira, ali i uplašeni za budućnost svojih porodica.

"Došao sam u poziciju da sam otpušten poslije 32 godine rada u fabrici. Mnoge moje kolege koji su ostali bez posla rade isto tako dugo. Ljudi koji su odvojili više od pola svog života za ovu fabriku našli su se na ulici", kaže Halilović Izet, jedan od otpuštenih radnika.

79 otpuštenih radnika borbu za svoja prava nastaviće na drugačiji način. Kažu da neće odustati i pristai na pričinjenu im nepravdu.

Objavljeno ljubaznošću kolega sa RTV Lukavac