biznis
0

Otpušten 81 radnik u Rudniku boksita Srebrenica

FENA
Prije dva dana počelo je uručivanje rješenja o otkazu za 81 radnika Rudnika boksita Srebrenica koji su proglašeni tehnološkim viškom, izjavio je Miloš Divović, vršilac dužnosti direktora.

Divović je kazao da se Rudnik boksita nalazi u teškom materijalnom položaju i da u posljednjih šest mjeseci nije vršena eksploatacija rude zbog čega je smanjen broj uposlenih sa 126 na 45 radnika.

Među otpuštenim radnicima 69 su s područja Zvornika, a 12 su administrativni radnici s područja Srebrenice. Trenutno je u rudniku zaposleno 13 Bošnjaka koje su zaobišla najnovija otpuštanja. Divović kaže da će se otpušteni radnici zbrinuti u skladu sa zakonom s mogućnošću isplate većih otpremnina od onih koje su predviđene.

"Nema realnih osnova da svi ti radnicu budu angažirani u radu na kopovima jer Rudnik ne posjeduje svoju sopstvenu mehanizaciju, što znači da otkopavanje rude vrše izvođači radova", kazao je Divović.

Esnaf Pašić, inženjer rudarstva, kaže da je rukovodstvo Rudnika vodilo računa o socijalnom stanju prilikom otpuštanja radnika.