biznis
19

Otkrijte da li imate osobine preduzetnika

Sponzorisani članak
Ključ uspjeha preduzetnika leži u sposobnosti da ideju, služeći se inovacijama, razvije tako da ona postane proizvod ili usluga koji se mogu prodati. Iako postoje različiti tipovi i psihološki sklopovi uspješnih preduzetnika, istraživanja su pokazala da se može izdvojiti jedan broj karakteristika koje praktično garantuju uspjeh i mogu se sresti kod veoma produktivnih preduzetnika.

Oni koji prepoznaju svoje osobine među ovim karakteristikama, imaju potencijal da postanu uspješni preduzetnici.

Uče od drugih i uče druge

Ono što prije svega izdvaja one koji su preduzetnici jeste njihova sjajna sposobnost da neprestano šire mrežu svojih kontakata. Ovu mrežu oni, između ostalog, uče da bi stalno učili nešto novo i unapređivali se. Međutim, nisu škrti ni kada je njihovo sopstveno znanje u pitanju, pa često uživaju da podučavaju druge.

Vjeruju u sebe

Nepokolebljiva vjera u sebe, kao i u sopstvene ideje i projekte, to je ono što krasi većinu preduzetnika. Osim toga, ovo je neophodan uslov da bi realizovali bilo koji od njihovih biznisa. Vrlo je jednostavno: ukoliko oni ne vjeruju u ono što rade, niko drugi neće vjerovati u to, a još manje uložiti investiciju.

Inovativni su

Mnogi ljudi svakodnevno dobijaju ideje, neke od njih su kreativnije, neke manje. Ono što preduzetnike odvaja jeste sposobnost da neke od ideja realizuju. Oni su sposobni da pronađu nove puteve, da bi se njihove ideje ralizovale.

Odlučni da uspiju

Preduzetnici uvijek nastavljaju da idu naprijed, bez obzira na kakve sve prepreke nailaze usput i kakve ih teškoće snalaze. Oni su odlučni da jednom započetu stvar dovedu do kraja.

Pokreću inicijativu

Nije dovoljno imati dobru ideju za biznis. Potrebno je imati razrađene planove za postizanje željenih rezultata. Potom, te planove treba i realizovati. Preduzetnici su oni koji pokreću inicijativu.

Uvijek analiziraju

Pravi preduzetnici su sposobni da istraže i urade evaluaciju svakog aspekta svog poslovnog poduhvata: od razvoja, preko finansija i realizacije, sve do marketinga i prodaje. Ovo je veoma značajno, jer im pomaže da shvate svoje greške i da ih u sljedećem trenutku isprave i unaprijede svoj biznis.

Sposobni su da donose odluke i uđu u rizik

Dobar biznis donosi profit i uspjeh. Međutim, za razvoj poslovanja neophodno je u nekom trenutku donijeti odluku i pametno rizikovati. Samo tako se biznis može uspješno razvijati.

Preuzimaju odgovornost

Uprkos dobrom planiranju i analizama, nekada se stvari ne razvijaju kako je očekivano. Čak i u ovakvim okolnostima, preduzetnici ne krive okolnosti, već preuzimaju odgovornost za sopstvene greške. Oni znaju da su greške neminovne, ali da se mogu iskoristiti kao sjajno iskustvo.

Za one koji se nisu prepoznali među navedenim osobinama, i dalje postoji šansa da se dokažu kao preduzetnici. Sve navedene vještine i karakterne crte se vremenom razvijaju.

Za budućeg preduzetnika je izuzetno važno da ima razvijenu svijest o tome šta mu je potrebno za uspješno poslovanje. Znanja i vještine koje nedostaju, danas se mogu steći pohađanjem specijalizovanih obuka iz oblasti preduzetništva. Kombinacija vještina i kvaliteta sa pravim obrazovanjem, osigurava da ideje postanu održivi biznis.