{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otkazi za više od 500.000 Kubanaca

S
14.9.2010. u 09:31
0
2
Otkazi za više od 500.000 Kubanaca
0
Otkazi za više od 500.000 Kubanaca
Foto: AP
Kuba je najavila radikalne planove za otpuštanje velikog broja državnih radnika kako bi pokušala da pokrene oporavak ekonomije.
Kubanska federacija rada saopštila je da će više od milion ljudi ostati bez posla, od čega 500.000 do marta iduće godine.

Otpušteni bi trebalo da budu podstaknuti da pokrenu sopstvene poslove ili da ze zaposle u privatnim preduzećima kojima će biti umanjene restrikcije.

Analitičari navode da će ovo biti najveći okret Kube ka privatnom sektoru nakon revolucije 1959. godine.

Komunistička vlada Kube trenutno kontroliše skoro sve aspekte ekonomije i zapošljava oko 85 odsto zvanične radne snage, što je oko 5,1 milion ljudi.

Prema izvorima bliskim Komunističkoj partiji, koji su vidjeli detaljan plan "reorganizacije radne snage" očekuje se da će Kuba objaviti 250.000 novih dozvola za samozapošljavanje, što je skoro dvostruko više od trenutnog broja i da će stvoriti 200 000 radnih mjesta u nedržavnom sektoru.

Vladina definicija samozapošljavanja obuhvata manja preduzeća, uključujući i djelatnosti poput porodičnih restorana i kafeterija, automehaničarskih radionica i poslova u građevini.

U nedržavne poslove spadaju, između ostalog, radnici zaposleni u manjim preduzećima, taksi vozači i manja državna preduzeća koja će biti preobražena u kooperative.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: