{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otkaz za 102.000 radnika velikih zapadnih banaka

F
2.12.2008. u 20:44
0
2
Otkaz za 102.000 radnika velikih zapadnih banaka
0
Otkaz za 102.000 radnika velikih zapadnih banaka
Foto: AP
Grupa od 17 velikih zapadnih banaka najavila je u protekla tri mjeseca da će otpustiti više od 102.000 zaposlenih uslijed najveće globalne finansijske krize od perioda Velike depresije, početkom tridesetih godina prošlog vijeka, prenosi danas agencija Reuters.
Podaci Reutersa pokazuju da uvjerljivo najviše radnika namjerava da otpusti američka banka "City Group" koja je 17. novembra, nakon što se našla na ivici bankrota zbog poslovanja sa problematičnim hartijama od vrijednosti porijeklom sa američkog hipotekarnog tržišta, objavila plan o otpuštanju 52.000 svojih radnika.

"City Group" ima 106 filijala širom sveta u kojima je zaposleno više od 300.000 ljudi. Banka je ranije ove godine već otpustila oko 23.000 zaposlenih.

Druga velika američka banka, "JP Morgan Chase", također je u vrhu liste bankarskih organizacija koje su najavile otkaz za svoje namještenike, jer je objavila plan o smanjenju broja zaposlenih za 9.200.

Njemačka "Commerzbank", koja je druga po veličini bankarska organizacija u vodećoj evropskoj ekonomiji, odmah iza neprikosnovene "Deutsche banke", 1. septembra je saopćila da će smanjiti radno osoblje za 9.000, uglavnom u neprofitnim i gubitaškim sektorima.

Hiljade namještenika u nizu drugih viđenih zapadnoevropskih i američkih banaka, uključujući švicarsku "Kredit Schweiz AG", britanske banke - HSBC i " Berkley"", američke "Goldman Sachs", "American express" i "Bank of New York", također će ostati bez posla, jer njihove kompanije procjenjuju da će i na taj način uspjeti lakše da se izbore sa posljedicama globalne finansijske krize, navodi Reutes.

Val masovnog otpuštanja zaposlenih u bankarskom sektoru još nije ozbiljnije zapljusnuo zemlje srednje i istočne Evrope, ali ruska sredstva informiranja su jučer prenijela da su neke moskovske banke u novembru otpustile više desetina zaposlenih i da će se ta brojka, ako se finansijska kriza produbiti, znatno povećati do kraja ove i tokom naredne godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: