Direkcija za ekonomsko planiranje
0

Ostaje prošlogodišnja stopa rasta kreditnih plasmana

SRNA
Kreditni plasmani banaka u BiH ove godine će zadržati prošlogodišnju stopu rasta od pet do šest posto, dok će nivo depozita, uzrokovan "zahlađenjem" štednje građana, usporiti rast na tri procenta, procjenjuju u Direkciji za ekonomsko planiranje BiH.

Zbog očekivanog minornog rasta bruto domaćeg proizvoda zemlje i nepovoljne situacije na tržištu rada i usporenog rasta plata, bankarski sektor ne može očekivati rezultate iz rekordne 2007. godine, pišu "Nezavisne novine".

U Direkciji za ekonomsko planiranje BiH navode da depoziti sektora stanovništva čine više od polovine ukupnih pologa i da, zahvaljujući njima, bilježe rast u prethodnim godinama.

"U ovoj godini i nakon tog perioda kretanje će biti uslovljeno ponašanjem sektora stanovništva, a kako se na tržištu rada predviđa lošije stanje u odnosu na prošlu godinu, praćeno slabim rastom plata i doznaka građana iz inostranstva, može se očekivati usporeniji rast sredstava građana BiH na računima banaka", navode iz DEP-a.

Iz Direkcije za narednu godinu prognoziraju nastavak slabog rasta bh ekonomije, mada nešto bržeg u odnosu na ovu godinu, dok će kretanja na tržištu rada stagnirati uz nešto izloženiji rast plata, dok bankarski sektor u idućoj godini može očekivati uspješnije poslovanje i jaču kreditnu aktivnost u odnosu na ovu godinu, odnosno rast kredita od osam do 10 posto, a depozita za oko osam posto.

Banke će kreditnu aktivnost ubrzati u 2014. i 2015. godini u skladu sa početkom "prosperitetnijeg perioda ekonomije BiH", a u DEP-u stopu rasta ukupnih kredita procjenjuju između 10 i 15 posto, a depozita za oko 10 posto godišnje.