FBiH
0

Osnovana građevinska kompanija BH INGCO

FENA
U Sarajevu je ovih dana osnovana građevinska kompanija BH Ingco d.o.o. Sarajevo (društvo za izvođenje radova i pružanje usluga), u čijem osnivačkom kapitalu učestvuje 26 privrednih društava s područja Federacije BiH.

Osnivači tog privrednog društva u BiH i inostranstvu imaju sumiranu realizaciju više od 300 miliona KM.

BH INGCO je prva bosanskohercegovačka firma ovog tipa i najveći oblik udruživanja u ovoj branši. Za direktora je imenovan Branimir Jazbec, a za prokuriste firme Dženana Avdić i Šekib Husremović.

Osnovni cilj formiranja ovog društva je okrupnjavanje i zajednički nastup u izvođenju radova na domaćem i ino tržištu. Ciljna skupina su veliki projekti, gdje pojedinačno firme ne mogu zadovoljiti uslove tendera.

"Građevinari su ocijenili da bi kroz ovaj vid udruživanja mogli osigurati egzistenciju na tržištu u uslovima ekonomske krize. Pored inžinjeringa, društvo će obavljati i konsalting poslove i administrativno tehničku podršku firmama pri poslovanju na domaćem i ino tržištu", kazala je Avdić agenciji Fena.

Inicijativa za formiranje ovog privrednog društva potekla je od BAG Grupacije, koju čine privredna društva koja po osnovu detašmana izvode radove u SR Njemačkoj.

Prednost ovog društva je što može tržištu ponuditi realizaciju projekata u cijelosti s obzirom na to da osnivači društva među ostalim izvode grube građevinske poslove, izolaterske i montažerske radove, centralno grijanje, liftovi, idr.