{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osnovan forum zemalja izvoznica plina (GECF)

F
23.12.2008. u 18:40
0
0
Osnovan forum zemalja izvoznica plina (GECF)
0
Osnovan forum zemalja izvoznica plina (GECF)
Zemlje koje su vodeći svjetski proizvođači i izvoznici prirodnog plina zvanično su u utorak osnovale svoj forum na skupu u Moskvi i usvojile statut te organizacije.
"U okviru međunarodnog sporazuma, danas je rođena organizacija - Forum zemalja izvoznica plina (GECF). Utvrđeni su statut, sve glavne uredbe koje utvrđuju osnovne zadatke organizacije i način njenog rada", izjavio je ruski ministar energetike Sergej Šmatko.

Na ministarskom susretu Sedmoga međunarodnog foruma proizvođača plina Katar je izabran za domaćina sljedećega, 8. ministarskog susreta foruma, dok je prijestolnica Katara - Doha izabrana za sjedište tajništva foruma, prenijela je agencija Prajm-Tass.

Agencija navodi da su se vodeći svjetski proizvođači prirodnog plina okupili u ruskoj prijestolnici s ciljem da stvore organizaciju koja bi veoma ličila na naftni kartel - Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC) - usprkos oštrom protivljenju vodećih zapadnih zemalja.

Inicijatori stvaranja "plinskog OPEC-a" su najveći proizvođači prirodnog plina u Rusiji, Iranu i Kataru, koji su o tome raspravljali i na skupu čelnih političara triju zemalja prošlog mjeseca u Teheranu.

Ekvatorijalna Gvineja je u utorak ušla u Forum zemalja izvoznica plina, dok je Kazahstan dobio status stalnog posmatrača, saopćio je Šmatko.

U sastav GECF-a koji bi okupio vodeće proizvođače plina mogle bi ući i Venecuela, Libija i Trinidad i Tobago, usprkos tome što se, uz SAD, i Evropska unija oštro usprotivila osnivanju novoga međunarodnog energetskog kartela, ocjenjujući to kao prijetnju svjetskoj energetskoj sigurnosti.

Ruski premijer Vladimir Putin, prenosi Tanjug, upozorio je na moskovskom skupu da će svjetska finansijska kriza teže pogoditi međunarodno tržište prirodnog plina nego berze nafte.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: