{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osnivač i predsjedavajući Krans Montana Foruma u Sarajevu

F
9.9.2008. u 14:01
0
0
Osnivač i predsjedavajući Krans Montana Foruma u Sarajevu
0
Osnivač i predsjedavajući Krans Montana Foruma u Sarajevu
Povodom održavanja Krans Montana Foruma (CMF) u BiH od 7. do 10. oktobra, u Sarajevu je danas boravio osnivač i predsjedavajući tog foruma Jean-Paul Carteron.
Carteron je pred akreditiranim ambasadorima i predstavnicima međunarodne zajednice održao i prezentaciju ciljeva i očekivanja od ovogodišnjeg Foruma u BiH.

Na konferenciji za novinare održanoj nakon prezentacije, on je istaknuo da je cilj spomenutog skupa da se u Sarajevo za jedan sto dovede što više predstavnika vlada i poslovnog svijeta da bi s istim predstavnicima iz BiH stvorili sinergiju.

- Pozvani su ministri, premijeri, ambasadori, ljudi iz oblasti nafte, gasa, telekomunikacija, energetike i drugih segmenata i smatramo da je Sarajevo pravi centar za pregovaranje i ponovnu integraciju ovoga regiona s ostatkom Evrope i svijeta, nakon svih nemilih dešavanja, rekao je Carteron.

CMF je jedan od najprestižnijih ekonomsko-političkih foruma u Evropi i svijetu, na kojem se u iskrenom i direktnom razgovoru susreću ključni donosioci odluka radi dogovora o definiranju ritma i realizacije projekata od međusobne važnosti.

Ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj je ocijenio da je CMF velika šansa da se BiH i cijeli region predstave svijetu i privuku pažnju na svoje razvojne projekte.

Ovogodišnja tema CMF-a u Sarajevu bit će evropski proces proširenja i regionalna saradnja, a obuhvatit će najvažnije izazove u Evropi u ovom trenutku.

Ovaj prvi CMF u BiH rezultat je zajedničke inicijative predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića, premijera Federacije BiH i RS-a Nedžada Brankovića i Milorada Dodika, dok je Agencija za promociju stranih investicija BiH (FIPA) ovlaštena da bude tehnički organizator događaja.

Za ovogodišnji CMF u Sarajevu do danas je registrirano 168 prijava predsjednika banaka, investicionih fondova, te premijera, ministara i predstavnika vlada zemalja regiona i EU, a po riječima direktora FIPA-e Harisa Bašića, očekuje se između 350 i 400 učesnika.

- Forum neće biti mjesto gdje se samo priča, to će biti mjesto gdje će se donijeti određene odluke, te skup na kojem će biti definirani odnosi politike i ekonomije u regionu, kazao je Bašić, dodavši da se na pripremi ovog projekta vrijedno radi već šest mjeseci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: