Turistički u BiH
14

Osnivač Alibabe i kineski milijarder Jack Ma boravi u Sarajevu

N. V.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Osnivač Alibabe i kineski milijarder Jack Ma viđen je večeras u Sarajevu nakon što je jučer snimljen u beogradskom noćnom klubu. Kako saznaje Klix.ba, on je večerao u poznatom sarajevskom restoranu/konobi "Luka".
Jack Ma je u ovom restoranu bio na večeri gdje je jeo morske specijalitete, a razgovarao je i sa vlasnikom "Luke" Željkom Ljubasom.
Jack Ma u sarajevskom restoranu
Jack Ma u sarajevskom restoranu "Luka" (Foto: Klix.ba)

Ovaj restoran je inače poznat kao gastronomska destinacija koju posjećuju svjetski poznate ličnosti kada dođu u Sarajevo, a među njihovim gostima je bio Bono u vrijeme Sarajevo Film Festivala.

Kineski milijarder je poslije večere odlučio i provjeriti kakav je noćni život u Sarajevu pa su brojni građani imali priliku vidjeti ga u kafiću Deco Bar u popularnoj ulici za večernje druženje.

Jack Ma u Deco Baru
Jack Ma u Deco Baru

Nakon što je jučer bio u Beogradu, Ma je odlučio posjetiti i Sarajevo u okviru svog turističkog putovanja.

Jack Ma, koji je trenutno 63. na Forbesovoj listi najbogatijih ljudi i peti u Kini, rijetko se pojavljuje u javnosti u posljednje tri godine otkako je kritikovao kinesku Komunističku partiju i njenog predsjednika. Prvi put nakon duže vremena je viđen u martu ove godine, u školi u Hangzhouu, u Kini.

On je nekada bio najbogatija osoba u Aziji, ali je u posljednje tri godine izgubio više od polovine svog bogatstva od 61 milijarde dolara. Njegovo bogatstvo je krenulo naglo padati upravo nakon kontroverznih komentara o kineskoj vladi i misterioznog nestanka.

Danas njegova neto vrijednost iznosi nešto više od 30 milijardi dolara, dok je njegovo bogatstvo naglo palo za oko četiri milijarde dolara samo u protekloj sedmici.