Banja Luka
0

Osim Salzburga niko nije želio da uspostavi zračni saobraćaj s RS-om

FENA
Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović priznao je danas da nedavno uspostavljena aviolinija na relaciji Banja Luka-Salzburg ne daje ekonomsko opravdanje u prvih šest mjeseci, ali i da je to trenutno jedina relacija koju je RS mogla uspostaviti kada je u pitanju zračni saobraćaj.

“Nas niko neće i ‘Austrodžet’ je jedina kompanija koja je prihvatila uspostavljanje aviosaobraćaja s Banjom Lukom, taj aerodrom je bio jedini koji nas je htio”, rekao je Čubrilović na pres-konferenciji u Banjoj Luci precizirajući da je RS tražila uspostavu na mnogim relacijama, između ostalog, i za Beč, ali nisu dobili pozitivan odgovor.

On je podsjetio da je ugovor o uspostavi aviolinije Banja Luka – Salzburg ograničen na šest mjeseci nakon čega će se izvršiti ocjena ekonomske isplativosti ove linije i s jedne i druge strane. Ukoliko se pokaže kao neopravdana bit će ukinuta, a odgovornost za ovo ulaganje će, dodao je, preuzeti entitetska vlada.

“Ugovorom se RS obavezala da sufinansira saobraćaj na ovoj liniji u iznosu 8.000 eura, ukoliko ne bi bilo putnika”, precizirao je Čubrilović dodajući da je predviđeno da avioni na ovoj relaciji saobraćaju tri puta sedmično, odnosno 13 rotacija mjesečno.

Također, RS osigurava mjesečnu garanciju do 100.000 eura, ukoliko nema putnika.

Inače, cijena karte za let Banja Luka-Salzburg iznosi 109, a povratne 209 eura bez taksi.

Direktor Aerodorma RS-a Velimir Bobić naveo je i da nisu tačne informacije da Salzburg nije uvezan s ostalim destinacijama u Evropi, ali nije želio da odgovori na pitanje da li je jeftinije putovati iz Banje Luke za Salzburg pa naprimjer za Hamburg ili iz Beograda ili Zagreba direktno putovati za npr.Hamburg.

Potvrdio je da je u prosjeku bilo po 15 putnika na tom letu.

Na pres-konferenciji je rečeno i da postoji potencijal razvoja aviosaobraćaja s banjalučkog Aerodorma, ali pod uvjetom da se taj aerodrom modernizira, ali i poprave privredna kretanja, BiH dobije olakšice oko dobijanja viza i drugo.

Također, istaknuto je i da je Vlada RS-a ušla u pregovore o kupovini dviju letjelica, ali nisu precizirani detalji, kao i ni kada će konačno početi s radom “Sky Srpsk?“, aviokompanija RS-a koju je Vlada osnovala još prošle godine.

Inače, s banjalučkog Aerodroma postoji još samo linija koju obavlja srbijanski JAT na relaciji Beograd-Banja Luka.