Usvojen zakon
0

Osigurani depoziti do iznosa od 20.000 KM

FENA
Na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita u banka BiH.

Ovim izmjenama Zakona iznos osiguranog depozita utvrđen je u visini od 20.000 KM, zatim je određeno da se u bankama članicama osiguravaju isključivo depoziti građana te je za ubuduće u pogledu visine iznosa osiguranog depozita određena nadležnost Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita BiH.

Izmjenama se istovremeno potvrđuje sigurnost depozita u bankama članicama programa osiguranja depozita i i približava evropskim standardima u ovoj oblasti.

Agencija za osiguranje depozita BiH kontinuirano analizira i prati kriterije i poslovanje bankarskog sistema u cilju daljeg približavanja limita osiguranog depozita evropskim standardima.

  • U programu osiguranja depozita kod Agencije za osiguranje depozita BiH nalaze se 24 komercijalne banke, što znači da je građanima u svakoj od ovih banaka osiguran depozit do visine od 20.000 KM poštujući princip osiguranja deponenata građanima po banci članici, saopćeno je danas iz Agencije za osiguranje depozita BiH.