FPN Sarajevo
0

Organizirana prezentacija "Danas diploma-sutra posao"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Mobilne ekipe Projekta zapošljavanja mladih YEP i portala Posao.ba organizirali su danas na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu prvu prezentaciju za apsolvente pod nazivom "Danas diploma-sutra posao".

Kako je potvrdila Feni Ivana Kešić iz portala Posao.ba, u holu FPN-a apsolventima su prezentirani podaci o potražnji poslova za marketing i PR namijenjenih studentima žurnalistike, te administraciju i poslovne komunikacije za studente sociologije i socijalnog rada.

Zainteresirani su ujedno imali priliku popuniti pripremljene formulare za biografiju da bi mogli direktno aplicirati na neki od otvorenih konkursa za radna mjesta.

Podatke o potražnji radnika portal dobija na osnovu saradnje sa stotinama klijenata - različitih firmi koje djeluju na području cijele BiH.

Ona je istaknula da se nude tri grupe poslova - poslovi stalnih radnih mjesta, odnosno na neodređeno vrijeme ili pripravnički staž, sezonski poslovi te specijalni program honorarnih poslova za neku od bh. kompanija.

Kada je riječ o stalnom zaposlenju, najviše se traže radnici za oblast finansija i mikrofinansija te prodaje i distribucije, dok se sezonski uglavnom odnose na oblast turizma i ugostiteljstva.

Kešić je kazala da je realizacija ovog šestomjesečnog projekta počela u martu, te da su u aprilu već omogućili stalno zaposlenje za 12 mladih ljudi. Planirano je da se u tom periodu zaposli najmanje njih 75.

Projektom su predviđene prezentacije na 20 visokoškolskih ustanova u cijeloj BiH, među kojima i onih u Tuzli, Bihaću, Zenici i Mostaru. U planu je obilazak i 12 gradova i općina u BiH, gdje će biti organizirani mini sajmovi zapošljavanja.

Planirano je da u ponedjeljak predstavnici portala Posao.ba i Federalnog zavoda za zapošljavanje potpišu memorandum o saradnji kako bi projekt zapošljavanja mladih stručnih kadrova u skladu s potrebama tržišta bio proveden što uspješnije.

Projekt finansiraju Švicarska agencija za razvoj i Austrijska agencija za tehničku saradnju.