|

Organizatori muzike uživo sve disciplinovaniji, izdato 12 prekršajnih naloga

Organizatori muzike uživo sve disciplinovaniji, izdato 12 prekršajnih naloga
23
Piše: A. P.
8.1.2016. u 20:38
25
komentara
23

dijeljenja
Organizatori muzike uživo sve disciplinovaniji, izdato 12 prekršajnih naloga
Inspektori Porezne uprave FBiH pred novogodišnje praznike izvršili su 119 kontrola ugostiteljskih objekata u kojima se organizuju zabavne priredbe (estradni program, odnosno muzika uživo).
U toku kontrola utvrđeno je da u četiri slučaja organizatori estradnog programa nisu zaključili ugovor o autorskom honoraru s izvođačem. Zbog utvrđenih nepravilnosti doneseno je šest rješenja o otklanjanju nepravilnosti i izdato je 12 prekršajnih naloga s izrečenim novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 21.700 KM.

Predmet kontrole bili su ugovori o djelu koji su zaključeni s izvođačem, odnosno visina ugovorenog iznosa prihoda izvođača programa, kao i prijava komunalne takse za izvođenje muzike u skladu s kantonalnim propisima, kao i poštivanje odredbi Zakona o fiskalnim sistemima.

Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da su u određenom broju slučajeva organizatori estradnog programa prijavljivali niže ugovorene iznose prihoda izvođačima koji su u toku kontrole povećavani.

"Inspekcijski nadzori su pokazali da su aktivnosti Porezne uprave Federacije BiH prethodnih godina utjecale na povećanje discipline organizatora estradnog programa, koji su 2015. godine pravovremeno izvršili svoje obaveze propisane zakonom", kazali su za Klix.ba iz Službe za odnose s javnošću Porezne uprave FBiH.
Prijavi grešku


Komentari (25)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...