biznis
0

Oprezno trgovanje na azijskim berzama

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na azijskim berzama se jutros trguje oprezno jer se zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija procjenjuje da će tekuća sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata biti najslabija u posljednjih nekoliko godina.

Kako prenose agencije, na Tokijskoj je berzi Nikkei u 7.30 bio u plusu 0,5 posto, a blago su porasle i cijene dionica u Singapuru.

Berzovni indeksi u Hong Kongu, Australiji, Južnoj Koreji i Šangaju oslabili su između 0,1 i 0,5 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih bio na gubitku 0,3 posto.

Azijski su ulagači oprezni jer su prošle sedmice kvartalni rezultati nekoliko velikih američkih kompanija i banaka nagovijestili jednu od najslabijih sezona objave poslovnih izvještaja u posljednjih nekoliko godina.

"Ulagači su vrlo oprezni zbog slabljenja ekonomija, ne samo po pitanju dionica, nego i drugih klasa imovine. Trenutno im je privlačnije držati novac u banci, nego investirati. Da bi tržište dobilo podršku, trebala bi nam dobra sezona kvartalnih rezultata ili zaokret u ekonomskim pokazateljima", kaže direktor u Burrell & Cou Richard Herring.

Tržište su jutros ponešto podržali podaci o nejakoj inflaciji u Kini, što bi, nadaju se ulagači, tamošnje monetarne vlasti moglo navesti na dodatno poticanje ekonomskog rasta.

Dok se rast kineske ekonomije samo usporava, evropska je u recesiji, a konačno rješenje dužničke krize u eurozoni još nije na vidiku.

Ulagače ponajviše zabrinjava neizvjesnost o pitanju kada će Španija zatražiti međunarodnu pomoć kako bi riješila svoje dužničke probleme.

Zbog te nesigurnosti, kao i očekivanja da će tekuća sezona kvartalnih polovnih rezultata kompanija i banaka biti loša, jutros je ojačala američka valuta, koja se smatra sigurnim utočištem u nesigurna vremena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je jutros 0,4 posto.

Za toliko je dolar ojačao i prema evropskoj valuti, pa je tečaj eura pao na 1,2905 dolara, a u jednom je trenutku "zaronio" i ispod nivoa od 1,29 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura "kliznula" je sa 101,58 jena, koliko je iznosila u petak, na 101,40 jena.

Dolar je ipak ojačao prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj porastao sa 78,42 jena, koliko je iznosio u petak, na 78,55 jena.

Dolar je ipak ojačao i prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj porastao sa 78,42 jena, koliko je iznosio u petak, na 78,55 jena.

Terminska cijena nafte na berzi u New Yorku jutros je "kliznula" 70-ak centi, na 91,15 dolara po barelu.