|

Oporezivanje digitalne ekonomije najvažnija tema u oblasti poreza

Oporezivanje digitalne ekonomije najvažnija tema u oblasti poreza
1
F
A. P.
4.11.2019. u 21:42
14
komentara
1

dijeljenja
Dvodnevna međunarodna porezna konferencija pod nazivom "Aktuelni trendovi u međunarodnom oporezivanju - uticaji i izazovi za zemlje u razvoju“, okupila je prošlog petka u Sarajevu privrednu zajednicu, predstavnike međunarodnih organizacija, kao i akademsku zajednicu.
Konferenciju je organiziralo Fiskalno udruženje-IFA BiH, a neke od tema konferencije odnosile su se na poresku reformu u funkciji unapređenja poslovnog ambijenta, transformaciju rada poreznih uprava kao ključnog elementa za ispunjavanje poreznih obaveza, transfernim cijenama i zemljama u razvoju.

Poseban panel, kako je kazao moderator konferencije Ratko Kovačević, bio je posvećen oporezivanju digitalne ekonomije što je velika i nova oblast, gdje BiH svakako treba mnogo toga uraditi. U ovom trenutku, dodao je, gubimo mnogo novca i po osnovu direktnih i indirektnih poreza kada je u pitanju digitalna ekonomija i pružanje prvenstveno usluga koje dolaze iz inostranstva u BiH koje u ovom trenutku uopšte nisu oporezovane, niti direktnim niti indirektnim porezima.

"Navest ćemo primjer Netflixa. Takve vrste plafformi će u narednom periodu vjerovatno u potpunosti zamijeniti televiziju. Postoji veliki broj ljudi koji plaćaju pretplatu za gledanje tih platformi online. Te platforme ne plaćaju u Bosni i Hercegovini niti direktne, niti indirektne poreze", upozorio je Kovačević.

Predsjednica Fiskalnog udruženja-IFA Bosne i Hercegovine Azra Bećirović je kazala da je ovo prva konferencija koju organizuje IFA ogranak u BiH, da su osnovani 2016. i dio najveće globalne organizacije u oblasti poreza, Međunarodne fiskalne asocijacije koja broji 13.000 članova, ima ogranke u više od 70 zemalja i članove u 116 zemalja svijeta. Ta asocijacija vodi sve globalne procese u oblasti oporezivanja.

Među ostalim, kako je dodala, na konferenciji koja danas završava s radom, diskutovalo se o temama u vezi Reformske agende 2, koju su usvojile entitetske vlade, a posebna pažnja posvećena je oporezivanju digitalne ekonomije što je globalno najvažnije tema u oblasti poreza.

Također, razgovarano je i o Multilateralnoj konvenciji za implementaciju mjera za sprečavanje zloupotreba sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

"Ta konvencija znači da će se svi sporazumi koji su njome obuhvaćeni, dakle svi sporazumi o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, implementirati uz tu potpisanu konvenciju, što znači da će se određene odredbe važećih sporazuma u praksi mijenjati, odnosno znači da se odredbe koriguju tako da se smanje zloupotrebe tih sporazuma. To je nešto što je prepoznato u dugom periodu i veliki broj zemalja je radio na mjerama kako da se to uradi na multilateralnom nivou", kazala je Bećirović.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...