{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Oporavak mikrokreditnog sektora u BiH

F
5.4.2012. u 15:02
0
1
Oporavak mikrokreditnog sektora u BiH
0
Oporavak mikrokreditnog sektora u BiH
Analize poslovanja članica Udruženja mikrokreditnih oganizacija u Bosni i Hercegovini pokazuju da ovaj sektor nastavlja pokazivati pozitivne rezultate oporavka, nakon krize koja je zahvatila i najrazvijenija finansijska tržišta.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Negativni rast bosanskog mikrofinansijskog sektora tokom proteklih godina počinje da pokazuje znakove života.

Od tržišnog vrhunca iz 2008. godine i kasnijeg pada, uložen je trud koji je uspio spasiti bh. mikrofinansijsku industriju od propadanja, uključujući poboljšanje kreditnog registra i stvaranje centra o savjetovanju dužnika o upravljanju svojim dugovanjima.

Uzimajući u obzir uloženi trud, ohrabrujuće je vidjeti prema MIX-ovom barometru (30. septembra 2011. godine), da je MIX MARKET, vodeći globalni mrežni poslovno-finansijski informator, predvidio da će nakon negativnog rasta u posljednjoj četvrtini, tržište u narednih 12 mjeseci početi da raste kako u pogledu dužnika tako i u pogledu kredita.

MIX je također predvidio da će portfolio u riziku > 30 dana ostati nizak ili će nastaviti da pada.

Na početku godine on je smanjen za gotovo 11 posto, a nakon devet mjeseci 4,5 posto.

Prateći izvještavanje od 30. septembra 2011. godine, izgleda da je predviđeni porast došao kvartal ranije.

MFI izvještavaju o nastavaku opadanja u njihovim kreditnim portfolijima, ali i prvo nacionalno povećanje aktivnih dužnika u gotovo tri godine.

Pomak je svakako rezultat napora uloženih kroz primjenu prakse odgovornog kreditiranja, ostvarivanja misije i ciljeva mikrokreditnog sektora, kao i poboljšanja Centralnog registra kredita.

Većina članica Udruženja završila je 2011. godinu sa pozitivnim finansijskim rezultatom, a rezerve za kreditne gubitke smanjene su za 7,4 posto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Mikrokreditne organizacije zapošljavaju oko 1.800 radnika čime se povećavaju budžeti administrativnih jedinica kroz poreze i doprinose na plate i naknade zasposlenih u mikrokreditnim organizacijama, kao i kroz poreze i doprinose koje plaćaju mikropoduzetnici nako što su razvili posao prijemom mikrokredita u određenom vremenskom periodu.

U 2012. godini će se nastaviti sa jačanjem finansijske stabilnosti, a u cilju stvaranja prostora za rast mikropoduzetništva i poljoprivredne proizvodnje.

Udruženje mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini je također, u partnerstvu sa organizacijom IFC, pokrenulo kampanju za zaštitu svojih klijenata u mikrofinansijskom sektoru.

Kampanja koja je pokrenuta početkom ovog mjeseca će takođe pomoći mikrokreditnim organizacijama da ugrade principe za zaštitu klijenata u svoje poslovanje i prođu sveobuhvatnu obuku koja im je neophodna da zadovolje standarde i principe za zaštitu klijenata, saopćeno je iz Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: