biznis
0

Oporavak industrijske aktivnosti u Eurozoni

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Aktivnost prerađivačke industrije u zemljama eurozone rasla je u posljednjem tromjesečju 2009. godine najbržim tempom za 21 mjesec, objavila je u ponedjeljak agencija Markit.

Pri tome je indeks PMI, kojim se mjeri aktivnost industrijskog sektora, porastao za 0,4 boda, na 51,2 poena, najviše od marta 2008.

Lanjski decembar je tako bio treći mjesec zaredom kada je indeks aktivnosti u prerađivačkoj industriji dostigao više od 50 bodova, što je granica između pada i rasta ekonomske aktivnosti.

Ovaj izvještaj je potvrdio postepeni gospodarski oporavak od recesije 16-člane eurozone, pri čemu, međutim, svi statistički podaci nisu bili povoljni, prenijele su agencije.

Tako je indeks novih narudžba, koji nagovještava budući razvoj, pao za 0,2 boda na 53,6 poena, u odnosu na novembar kada je zabilježio maksimum za 27 mjeseci.

Preliminarni izvještaj iz polovice minulog mjeseca pri tome je nagovještavao rast toga pokazatelja na 53,9 bodova.

Indeks proizvodnje porastao je za 0,3 na 55,1 bod, što je također bilo manje od onoga što su obećavale decembarske brojke.

Prema "Markitu", posljednjeg mjeseca 2009. godine ubrzan je rast proizvodnje potrošačke i investicijske robe, dok je usporen rast poluproizvoda.

Industrijska aktivnost u Njemačkoj, najvećem gospodarstvu eurozone, rasla je minulog mjeseca najbrže od maja 2008.

Umjereno je poboljšan i razvoj prerađivačkog sektora u Francuskoj i Italiji, dok je nasuprot tome u Španiji, gdje industrija slabi već više od dvije godine, taj pad još više ubrzan.

Španija je također zabilježila najveći pad indeksa narudžba od svih 16 zemalja članica zone eura.