Službeni Peking
0

Oporavak Evrope od vitalnog interesa za Kinu

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U povodu posjeta kineskog premijera Wen Jiabaa Evropi potkraj sedmice, Peking je poručio da je ekonomski oporavak Evrope u kineskom interesu, prenose u ponedjeljak evropski mediji.

"Hoće li se evropska ekonomija oporaviti i hoće li neke evropske zemlje prevladati svoje teškoće, od vitalne je važnosti za nas", rekla je pomoćnica kineskog ministra vanjskih poslova Fu Ying, kako prenose kineski mediji.

Wen će od 24. do 28. juna posjetiti Veliku Britaniju, Njemačku i Mađarsku, koja do kraja juna predsjeda Evropskom unijom.

"Kina je prilično zabrinuta zbog stanja evropske ekonomije", kazala je Fu.

"Podržali smo druge zemlje, osobito evropske, u njihovim nastojanjima da prevladaju finansijsku krizu", dodala je.

"Povećali smo, primjerice, našu imovinu u evropskom dugu i promicali trgovinu s EU-om", kazala je Fu, istaknuvši da je Kina spremna i dalje ulagati u Evropu.

Izrazila je, međutim, žaljenje što "neki evropski čelnici politički tumače ekonomske aktivnosti kineskih firmi u Evropi."

"Zbog nekih njihovih stajališta, kineske pokrajine i općine koje jako zanima Evropa otkrivaju da njihovo političko ozračje nije povoljno za ulaganja", kazala je Fu, istaknuvši da "kineska ulaganja nisu drugačija od onih iz drugih zemalja."

Dužnosnik kineskog ministarstva trgovine upozorio je da je jedan od glavnih problema s kojim se susreću kineski ulagači u Evropi pitanje viza.

"Jedan od glavnih problema za naše firme koje žele ulagati u Evropi trenuno su vize i radne dozvole", rekao je Wang Zhiming.

Govoreći o Grčkoj, Fu je kazala: "Nadamo se da će Grčka postići stabilnost i razvoj kroz suradnju s EU-om i međunarodnom zajednicom. Nadamo se da će relevantne države ostvariti stabilan ekonomski rast".