Čeka se Upravni odbor
2

Operator za obnovljive izvore energije: Pravilnik o raspodjeli troškova još nije usvojen

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Operator za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju (OIEiEK) demantovao je da je sjednica njihovog Upravnog odbora održana 4. juna kazavši da tada nisu zasjedali jer se obilježavao Ramazanski bajram.

Također, kazali su kako nije tačno da je Upravni odbor Operatora za 0/EiEK usvojio Nacrt pravilnika o utvrđivanju metodologije za raspodjelu troškova balansiranja za privilegovane i kvalifikovane proizvođače kao i udio koji će se plaćati sredstvima iz naknada prikupljenih za podsticanje.

"Naime, u skladu s članom 28. stav (6) Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije i članu 8. stav (2) Uredbe o podsticanju proizvodnje eletktrične energije iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije i određivanju naknada za podsticanje utvrđeno je do će Operator za obnovljive izvore energije i efikasnu kogenraciju posebnim pravilnikom utvrditi metodologiju za raspodjelu troškova balansiranja za privilegovane i kvalifikovane proizvođače kao i udio koji će se plaćati sredstvima iz naknada prikupljenih za podsticanje.

Operator za O/EiEK je sačinio Nacrt pravilnika o utvrđivanju metodologije za raspodjelu troškova balansiranja za privilegovane i kvalifikovane proizvođače kao i udio koji će se plaćati sredstvima iz naknada prikupljenih za podsticanje, no isti još uvijek nije usvojio Upravni odbor Operatora za 0/EiEK, odnosno isti je trenutno još uvijek u proceduri usvajanja i usaglašavanja sa relevantnim institucijama", navode iz OIEiEK-a.