{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Opel otkaze zaslađuje visokim otpremninama

F
17.8.2010. u 14:14
0
3
Opel otkaze zaslađuje visokim otpremninama
0
Opel otkaze zaslađuje visokim otpremninama
Nakon turbulencija proteklih godina njemačkoj automobilskoj firmi Opel ide sve bolje i bolje. No uprkos tome, Opel se dugoročno mora riješiti velikog broja radnika.
Ko je spreman otići njega čeka pozamašna otpremnina: 100.000 eura za 24 godine radnog staža za obične radnike i do 250.000 za djelatnike na višim položajima.

Ovim pozamašnim iznosima Opel, tj. Opelov većinski vlasnik General Motors, radnicima želi olakšati dobrovoljno napuštanje radnog mjesta. Plan predviđa i dalju prekvalifikaciju onih radnika koji sami odu iz Opela kako bi ih se pripremilo za neko novo radno mjesto, prenosi Deutsche Welle.

Otpremnina se, kako je saopćio glasnogovornik Opela Andreas Krömer, računa po formuli: godine starosti puta godine provedene u Opelu puta prosječna plata i sve to skupa podijeljeno s 35.

Prema njoj tako ispada da jedan 50-godišnji radnik koji je u Opelu proveo 24 godine s prosječnom mjesečnom platom od 3.000 eura, ima pravo na 100.000 eura u slučaju dobrovoljnog odlaska.

Ponuda zvuči primamljivo posebno ako se uzme u obzir da će, ovako ili onako, do kraja sljedeće godine prema sanacijskom planu, od 5.000 radnika koliko ih je zaposleno u dva pogona Opela u Bochumu, 1.800 njih ostati bez posla.

Isto tako njemački zakon ne garantuje automatsku isplatu otpremnina. No sindikati ne pristaju na ovu ponudu.

"Očekivali smo znatno više", rekao je za Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) predstavnik sindikata Reiner Einenkel.

On se žali na upravu Opela koja je formulu za otplatu otpremnine "sastavila bez dogovora sa sindikatima". Sindikat isto tako predbacuje činjenicu da poslodavac ne uzima u obzir staž unutar Opela duži od 24 godina kao i gornje ograničenje otpremnina na 250.000 eura.

Ostalim uposlenicima Opela, GM je obećao da će se pridržavati obećanja datih u vezi investicije u budućnost firme i to prije svega modernizacije i ulaganja u nove modele. To je bilo prijeko potrebno, jer se pokazalo da je upravo neinvestiranje u inovacije i nove modele Opel otjeralo na rub stečaja. Novi modeli poput Insignije, koji se u SAD-u prodaje pod imenom Buick Regal, pobrali su pohvale automobilskog svijeta a u ovaj model GM ulaže velike nade.

GM je prije nekoliko mjeseci najavio da će za 3,5 milijardi eura sanirati Opel. Koncern iz Detroita je pritom najavio da odbija pomoć koju je za sanaciju Opela Njemačka planirala isplatiti iz državne blagajne. Od 25.000 Opelovih radnika u Njemačkoj oko 5.600 bi trebalo ostati bez posla.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: