Iran
0

OPEC treba smanjiti proizvodnju za dva miliona barela

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) trebala bi smanjiti proizvodnju za dva miliona barela na dan zbog naglog pada cijene, izjavio je u četvrtak iranski ministar za naftu Gholamhossein Nozari nakon što je u srijedu uvečer nafta pojeftinila za čak šest posto na najniži iznos u posljednjih 16 mjeseci, od 66,75 dolara za barel.

Nozari je u četvrtak u Beču, gdje će se u petak održati sastanak OPEC-a, izjavio da ta organizacija mora "uravnotežiti" tržište i dodao da je "stopa pada tražnje pogodna za smanjenje proizvodnje nafte", prenijela je agencija Bloomberg.

OPEC učestvuje u ukupnoj svjetskoj proizvodnji nafte sa čak 40 posto i ima 13 članica, čiji će predstavnici u petak na sastanku razmatrati proizvodne kvote za četvrto tromjesečje.

Analitičari očekuju da će proizvodnja biti smanjena za najmanje jedan milion barela.

Na svjetskim berzama nafta se u četvrtak blago oporavila nakon Nozarijeva komentara. Nagli pad cijene u srijedu ispod 67 dolara za barel bio je posljedica zabrinutosti da će širenje globalne finansijske krize odvesti tržišne privrede u razvoju prema recesiji.

Cijena sirove nafte se do danas prepolovila u odnosu na rekord od 147,27 dolara za barel od 11. jula, dok je tražnja benzina u SAD-u u protekle četiri sedmice iznosila u prosjeku 8,8 miliona barela na dan ili 4,3 posto manje u odnosu na isti period lani.

Zalihe nafte u svijetu su visoke budući da neke članice OPEC-a, koji proizvodi ukupno 32,2 miliona barela nafte na dan, imaju problema da je prodaju uslijed globalne finansijske krize, izjavio je u srijedu po dolasku u Beč predsjednik tog kartela Chakib Kelil.