biznis
0

OPEC: Razvoj biogoriva uvećat će cijene nafte

FENA
Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) upozorila je zapadne zemlje da svojim nastojanjem da razviju biogoriva kao alternativni energetski izvor za borbu protiv klimatskih promjena, riskiraju da odguraju cijene sirove nafte "unebesa".

Generalni sekretar OPEC-a Abdala el-Badri je izjavio da moćni naftni kartel razmišlja da smanji investicije u povećanje proizvodnje nafte kao odgovor na namjeru razvijenog svijeta da više koristi biogoriva, naveo je britanski poslovni dnevnik "Financial Times".

Upozorenje OPEC-a, koji kontrolira oko 40 posto svjetske proizvodnje nafte, dolazi u vrijeme samita grupe G8 sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusije, koji se održava u Njemačkoj, a čija su glavna tema upravo klimatske promjene.

SAD i Evropa žele da povećaju korišćenje biogoriva da bi se suzbilo globalno zagrijavanje i da bi osigurali sigurno snabdijevanje energijom.

OPEC je i ranije izražavao sumnju kada je alternativna energija u pitanju, ali El-Badrijeva izjava je prva jasna prijetnja da bi kartel mogao da preduzme mjere kako bi očuvao svoje interese.

"Zbilja su zabrinuti. OPEC će nastaviti da investira, ali s biogorivima na vidiku, možda neće ulagati dovoljno", ocijenio je ekspert Centra za globalne energetske studije u Londonu Julian Lee.

Lee smatra da je situacija teška za OPEC jer, s jedne strane od njih se traži da proizvode više, a s druge im Washington i Bruxelles poručuju da računaju na biogoriva i ne žele da se više oslanjaju na njih.

Američki predsjednik George Bush je obećao da će u narednih 20 godina potrošnja benzina u SAD-u biti smanjena za 20 posto kroz štedljivija vozila i veliku potrošnju biogoriva.

Biogoriva koja se dobijaju od poljoprivrednih kultura kao što su šećerna trska ili kukuruz su u svijetu u 2005. predstavljala svega jedan posto utrošenog goriva u drumskom saobraćaju.

El-Badri je upozorio da bi proizvodnja biogoriva na srednji rok mogla da bude neodrživa, jer bi mogla da ugrozi snabdijevanje hranom. Biogoriva su jedan od razloga što su maloprodajne cijene prehrambenih proizvoda u usponu i mogle bi da zabilježe najveći godišnji rast u protekle tri decenije.

To bi moglo da znači, smatra El-Badri, da bi strategija o biogorivu koju su smislili Bush i evropski lideri mogla da se vrati kao bumerang. Generalni sekretar OPEC-a je kazao da se kartel dosad držao investicionih planova, ali je upozorio da, ukoliko ne bude imao sigurnu tražnju, na duži rok bi mogao da smanji investicije.

OPEC planira da do 2012. uloži oko 130 milijardi dolara u povećanje proizvodnje nafte. Isključujući Irak, kartel predviđa da će do 2010. proizvodni kapaciteti biti povećani na 39,7 miliona barela dnevno, sa sadašnjih 35,7 miliona barela, prenio je Tanjug.

Planira se ulaganje još 500 miliona dolara u infrastrukturu, ali to se može promijeniti u zavisnosti od budućnosti biogoriva, kazao je El-Badri.

Cijena evropske nafte tipa "brent" na svjetskom tržištu ovih dana se približila devetomjesečnom maksimumu, prekoračivši granicu od 70 dolara po barelu.