biznis
0

OPEC: Cijene nafte ostat će visoke i u 2008.

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Cijene nafte će ostati na trenutno visokom nivou zahvaljujući spekulacijama i geopolitičkim napetostima, naveli su u ponedjeljak alžirski državni mediji riječi predsjednika OPEC-a Chakiba Khelila.

Cijene bi se mogle povući u 2009., s oporavkom američkog dolara na valutnom tržištu nakon izbora novoga američkog predsjednika i nakon što se osnovni principi tržišta ponovo uspostave kao vodeća tržišna snaga, navele su njegove riječi vladine novine El Moudjahid i državna novinska agencija APS, prenosi Reuters.

"Upravo kao i nedavni rast cijena na naftnim tržištima, kriza će trajati do kraja ove godine", navodi El Moudjahid njegovu izjavu.

"Cijene nafte će ostati iznad 100 dolara po barelu tokom trenutne fiskalne godine, sudeći po ocjenama g. Khelila", navodi APS u komentaru njegovih izjava alžirskim novinarima u nedjelju.

Nije bilo odmah jasno na koju fiskalnu godinu je mislila agencija APS.

Khelil, koji je također alžirski ministar rudarstva i energetike, izjavio je da su faktori koji pokreću trenutno tržište "spekulacije, geopolitičke napetosti, posebno oko iranskog nuklearnog programa, i kriza između Venecuele i ExxonMobilea", javio je APS.

Svjetska ekonomija dobit će izvjesnu pomoć s dolaskom novoga američkog predsjednika, i eventualno nove ekonomske politike, "a s tom novom situacijom veoma je vjerovatno da će dolar početi da se oporavlja i time omogući pomake na tržištu nafte", naveo je El Moudjahid njegove riječi.