375 subjekata
29

Općino Novo Sarajevo izdvojila 500.000 KM za finansiranje plata za april i maj

A. Z.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo u petak, 25. septembra, održana je konferencija za novinare u povodu dodjele sredstava za finansiranje dijela minimalne mjesečne neto plate (u FBiH) za mjesec april i maj 2020. godine, a o okviru Programa mjera za prevazilaženje posljedica pandemije.

Sredstva se dodjeljuju poslovnim subjektima sa područja Općine Novo Sarajevo putem Javnog poziva, a u skladu sa uslovima propisanim Uredbom o postupku finansiranja dijela minimalne mjesečne neto plate (u FBiH) za mjesec april i maj 2020. godine.

Pravo na dodjelu navedenih sredstava ostvarilo je 375 poslovnih subjekata, za šta je Općina Novo Sarajevo izdvojila oko 500.000 KM.

U svom obraćanju za medije, Općinski načelnik Nedžad Koldžo istakao je da je Općina Novo Sarajevo nakon proglašenja stanja nesreće izazvane pandemijom korona virusa prepoznala obavezu da na određeni način pomogne, kako fizičkim, tako i pravnim licima sa područja Općine. Nakon sveobuhvatne analize donesena je odluka da se krene sa setom novih mjera pomoći, kao i da se napravi rekompozicija postojećeg programa, što je i realizirano kroz Izmjene i dopune Budžeta Općine.

"Do sada smo uspješno realizirali dvanaest mjera od planiranih četrnaest po Programu, a ovo je petnaesta mjera koju smo naknadno uvrstili - Pomoć za samostalne poduzetnike za saniranje negativnih ekonomskih posljedica uslijed proglašenog stanja nesreće za čiju implementaciju je osigurano 700.000 KM. Ova mjera realizirana je kroz dva javna poziva, Javni poziv za subvencioniranje troškova nabavke zaštitnih i dezinfekcionih sredstava, u okviru kojeg je ovu pomoć dobilo više od 90 samostalnih poduzetnika sa područja Općine, te Javni poziv za dodjelu sredstava za finansiranje dijela minimalne mjesečne neto plate (u FBiH) za mjesec april i maj 2020. godine", istakao je načelnik Koldžo.

Pomoćnik načelnika za privredu i finansije Benjamin Mešak, istakao je da će se sa uplatama krenuti početkom naredne sedmice, kao i da se nada da će nakon žalbenog roka još više privrednika uspjeti, ukoliko dokažu ostvariti ovo pravo, budući da određeni broj aplikanata nisu uspjeli na vrijeme dostaviti svu potrebnu dokumentaciju, a cilj Općine Novo Sarajevo da na ovaj način pomogne što više privrednih subjekata.

Posebnu zahvalnost Općini Novo Sarajevo iskazali su privrednici koji su prisustvovali današnjoj konferenciji za novinare, imajući u vidu da su tokom pandemije uspjeli zadržati sve radnike i isplatiti im plate iako su imali pad prometa u odnosu na prosječni mjesečni promet u 2019. godini.

Nakon zvaničnog dijela konferencije, Općinski načelnik je porazgovarao sa privrednicima o problemima sa kojima se najviše susreću u ovom periodu, kao i prijedlozima za nastavak saradnje, kako bi zajedničkim trudom i zalaganjem prevazišli posljedice pandemije i ekonomske krize prouzrokovane istom.