Vrijednost 1,5 miliona KM
522

Općina Olovo započela gradnju bazenskog kompleksa

E. M.
Na području Općine Olovo započeta je realizacija projekta izgradnje bazenskog kompleksa u mjestu Solun što će prema riječima nadležnih unaprijediti posjetu i zadovljstvo turista i čitave infrastrukture.

S obzirom da je Olovo najpoznatije po termalnim vodama i privredi, tako je i fokus općine Olovo i u proteklom periodu bio na stvaranju preduslova za rast i razvoj općine kroz ulaganje u reformu općinske uprave, institucija i ustanova, formiranja stabilnih javnih preduzeća te uspostava saradnje sa obrazovni, zdravstvenim i drugim institucijama koje su u nadležnosti viših nivoa vlasti kako bi osigurali što veća finansijska sredstva za izgradnju i rekonstrukciju infrastrukture i javnih objekata.

Kulturni i prirodni resursi Općine Olovo već dugo vremena povećavaju kvalitet života lokalnog stanovništva s obzirom na broj posjeta i zadovoljstvo turista, a akcenat u proteklom periodu stavljen je i na razvoj turističke infrastrukture, a jedan od tih projekata koji je počeo s realizacijom je i bazenski kompleks u Solunu.

"Ovo je jedan od mnogih kapitalnih projekta Općine Olovo kroz koji se želi dostići standard te omogućiti lakše funkcionisanje sportskih i obrazovnih institucija, s obzirom da se nalazi u blizini OŠ, te je svojim dimenzijama prilagođen svim neophodnim uslovima. Ukupna vrijednost cjelokupnog projekta procijenjena je na 1.564.290.00 KM, a u obuhvata izgradnju bazena, pomoćnih objekata te vanjsko uređenje zemljišta. Do sada je uloženo 50.000KM u izradu projektne dokumentacije i ispitivanja, a trenutna faza odnosi se na izgradnju bazena. Izvođač radova je grupa ponuđača 'Ted Invest' d.o.o. Sarajevo i 'Team Hidro' d.o.o. Sarajevo, a vrijednost ugovorenih radova iznosi 194.759.44KM", kazali su iz Općine Olovo.

Ministar za nauku, obrazovanje, kulturu i sport ZDK Spahija Kozlić u Olovu se sastao s načelnikom Đemalom Memagićem, a Vlada ZDK ovaj projekt je podržala sa 250.000 KM.

"Vlada Zeničko-dobojskog kantona je za prvu fazu izgradnje otvorenih bazena sa termalnom vodom osigurala 250.000 KM. Ranije smo riješili pitanje zemljišta koje je bilo u vlasništvu škole. Ove će bazene, pored mještana, koristiti učenici škola u Olovu, kako rekreativno, tako i u svrhu tjelesnog odgoja i obrazovanja. Nastavit ćemo naredne godine finansirati drugu fazu zajedno sa Općinom Olovo. Ovo je rezultat izuzetno dobre saradnje Vlade ZDK i Općine Olovo, na čelu sa načelnikom Đemalom Memagićem", kazao je Kozlić.

Koncept bazena zasnovan je na tri odvojene cjeline koje funkcioniraju nezavisno jedna od druge. Prva cjelina "Toplice" obuhvata prostor je za starije osobe sa bazenom promjera 5 metara kojeg će snabdijevati izvor tople vode, zasebne kabine za presvlačenje, tuševi i ležaljke.

Druga cjelina obuhvata veliki bazen za treniranje dimenzije 25x12,5 metara. U sklopu ovog dijela nalazi se i bazen za djecu dimenzije cca 14x3 metara, uz koji je projektovana i dječija igraonica.

Treća cjelina podrazumijeva prostor za odmor i rekreaciju u sklopu kojeg se nalazi montažni objekat restorana sa svim potrebnim sadržajima, natkriveni i otkriveni prostor za sjedenje neposredno uz rijeku, teretana na otvorenom i drugi sadržaji. U sklopu parcele projektovan je i parking koji bi zajedno sa postojećim parkingom ispred sportske dvorane činio parking za bazen.