Tržište rada u 2009.
0

Opala potražnja za radnicima za 16 posto

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Prema podacima portala Posao.ba, u 2009. godini primijetan je pad potražnje za radnicima za 16%. Početkom godine pad potražnje bio je manje izražen dok je najizraženiji u prethodnom mjesecu tj. u maju 2009. i to za čak 37% u odnosu na isti mjesec prošle godine, te smanjenje od 21% u odnosu na april 2009.

Što se tiče pojedinih djelatnosti, primijetan je i pad potražnje u većini kategorija Najveći pad u odnosu na isti mjesec prošle godine zabilježen je u kategoriji Transport i logistika, potom Građevinarstvo te Administrativne usluge.

Jedna od najtraženijih kategorija, Komercijala - prodaja, zabilježila je najveći pad također u maju, i to za 66%.

Međutim, postoje djelatnosti koje su zabilježile rast potražnje za kadrovima. Rast broja oglasa zabilježen je u kategorijama Državne službe i uprave, farmacija i biotehnologija, bankarstvo, zaštitarske usluge, poljoprivreda, pravo, turizam, zdravstvo i dizajn.

Teško je predvidjeti šta će se događati na tržištu rada do kraja godine, s obzirom da smo u 2009. ušli gotovo bez većih promjena, a da smo u maju zabilježili najmanju potražnju za kadrovima u odnosu na prethodne mjesece 2009 ali i u odnosu na 2008. godinu.

"S obzirom na porast stranih investicija, te pojedine domaće kompanije koje i dalje bilježe rast poslovanja nadamo se da se ovakav trend opadanja na tržištu rada neće nastaviti, da će tržiste rada pokazati blagi rast potražnje tokom ljetnog perioda te te intenzivniji rast početkom jeseni. Oporavak tržišta rada primjećujemo već početkom juna", izjavila je Nermana Ajanović-Hajdarpašić, voditeljica marketinga portala Posao.ba.

Istraživanje o kretanjima na tržištu rada, koje je proveo portal Posao.ba pokazuje da za čak 83% poslodavaca nedostaju radnici određenih zanimanja, što znači da šanse za zapošljavanje ima, uprkos recesiji.