Porezna uprava FBiH
0

Omogućeno podnošenje poreznih prijava internetom

FENA
Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine najavila je kao novinu obveznicima u razdoblju koje slijedi da razne vrste poreznih prijava mogu podnositi Upravi Internetom, mada to mogu činiti i na dosadašnji način.

To se odnosi na obveznike koji podliježu poreznim zakonima, a među njima i Zakonu o porezu na dohodak čija je primjena počela 1. janaura.

Korisnici treba kod nadležne porezne ispostave da potpišu izjavu da žele korisititi usluge internetskog pristupa sistemu Porezne uprave, a tada će im biti uručene i detaljne upute za ovaj vid komuniciranja.

Korisnik ili ovlaštena osoba prijavljivat će se u sistem korisničkim imenom i šifrom dobivenim prilikom registracije za korišćenje sistema, saopćeno je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu održanoj uporedo s edukativnim seminarom za porezne obveznike, knjigovodstvene servise, građane i druge zainteresirane subjekte.

Cilj je pružiti bolji servis poreznim obveznicima i poslovnoj zajednici, rečeno je također.

Direktor Uprave Midhat Arifović saopćio je i da je za 1. juli prolongiran raniji majski rok za podnošenje zahtjeva na osnovu kojih će se izdavati porezne kartice obveznicima koji podliježu Zakonu o porezu na dohodak.

To ne znači da 1. jula svi obveznici, odnosno njihove firme, treba da podnesu zahtjeve, već da tog datuma predaja zahtjeva počinje, napomenuo je Arifhodžić.

Poreznu upravu očekuje ogroman posao jer je, prema njenim podacima, 450.000 zaposlenih u Federaciji za koje do kraja godine treba formirati porezne kartone na osnovu obrazaca već predatih poslodavcima.

Samo izdavanje poreznih kartica treba da započne 1. septembra.