{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Omersoftić: Bez obzira na rok štediše neće izgubiti pravo na imovinu

F
28.9.2007. u 14:00
0
0
Omersoftić: Bez obzira na rok štediše neće izgubiti pravo na imovinu
0
Omersoftić: Bez obzira na rok štediše neće izgubiti  pravo na imovinu
Štediše koji ne uspiju verificrati svoju štednju do 30. septembra, kako je to predviđeno novim Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o izmirenju obaveza po osnovi računa stare devizne štednje, donesenom prije dva dana, neće izgubiti svoje pravo na imovinu, obavijestilo je Udruženje za zaštitu deviznih štediša u BiH.
-Tamo gdje nije izvršena verifikacija zatražit ćemo nastavak sudskog spora koje je Udruženje pokrenulo u novembru 2004. radi utvrđivanja obaveza po osnovu računa stare devizne štednje, u skladu sa zakonom, a to podrazumijeva i uključivanje deviznih računa kod Ljubljanske banke, Invest banke i JIK banke, kazala je danas u Sarajevu na konferenciji za novinare predsjednica Upravnog odbora Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH Amila Omersoftić.

Kako je istaknula, dok Općinski sud u Sarajevu ne zakaže pripremno ročište, Udruženje će nastaviti da pomaže štedišama koji nisu verificirali deviznu štednju i da šalju svoje predstavke Sudu za ljudska prava u Strazburu.

- Mi ćemo Sudu u Strazburu dokazati da ovdje nemamo zaštitu. Mi imamo model koji štiti svakog štedišu, bez obzira na to ako nema nijedan dokument, a bio je štediša na dan 31. decembar 1991. godine, kazala je Omersoftić, te dodala da su štediše posebno ogorčene na Sud BiH kada je u pitanju rješavanje ovog problema koji je aktuelan već 17 godina.

Ona je kazala da je Sud BiH dvije i po godine zadržavao i odgađao postupak po tužbi štediša Udruženja da bi tu tužbu onda dostavio Općinskom sudu u Sarajevu.

- Vlast izgleda želi stvoriti pravnu nesigurnost i haos među štedišama, ali naše udruženje to neće dozvoliti i ukoliko na Sudu u Strazburu dokažemo da smo u pravu svaki štediša mogao bi dobiti od države po četiri hiljade eura odštete, mogli bismo dobiti kamatu veću od 0,5 posto, a rok za vraćanje stare devizne štednje mogao bi biti kraći od devet godina kako je to sada regulirano, kazala je Omersoftić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko je kriv za niske cijene malina?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: