{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Okrugli sto o temi "Adaptacija privrede BiH klimatskim promjenama"

F
15.3.2009. u 08:16
0
0
Okrugli sto o temi "Adaptacija privrede BiH klimatskim promjenama"
0
Okrugli sto o temi "Adaptacija privrede BiH klimatskim promjenama"
Centar za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj - CETEOR uz podršku Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije organizirat će u Vogošći u utorak okrugli sto o temi "Adaptacija privrede BiH klimatskim promjenama".
CETEOR je konsultantska firma iz Sarajeva koja niz godina radi u oblasti klimatskih promjena, povećanja energetske efikasnosti i zaštite okoliša.

Klimatske promjene u svijetu (povećanje temperature zraka za preko dva stepena Celzijusa, smanjenje godišnje količine padavina, smanjenje perioda između prvog i zadnjeg snijega) imat će značajnog uticaja na prirodu, prirodne resurse i kvalitet življenja. One nameću potrebu intervencija (ublažavanje, adaptacija, preorijentacija) u gotovo svim privrednim oblastima.

"Krivci" za klimatske promjene su razvijene zemlje svijeta, a posljedice najviše trpe zemlje u razvoju.

Konvencijom o klimatskim promjenama i Protokolom iz Kjota predviđeni su brojni mehanizmi međunarodne saradnje na rješavanju ovog globalnog problema, a koji podrazumijevaju i određene finansijske podsticaje za zemlje u razvoju.

BiH te podsticajne mehanizme veoma malo koristi, zbog toga CETEOR pruža usluge identificiranja i realizacije projekata čistog razvoja, koji su značajnim dijelom finansirani iz međunarodnih fondova.

Cilj okruglog stola je da ukaže na mogućnosti za adaptaciju privrede BiH na klimatske promjene i inicira veće korištenje raspoloživih instrumenata koje nude razvijene zemlje.

Govorit će se o uticaju klimatskih promjena u oblasti vodoprivrede, šumarstva i poljoprivrede, te o mjerama adaptacije i prilagođavanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: