Sarajevo
0

Okrugli sto o razvoju telekomunikacija u BiH

FENA
Brz razvoj telekomunikacija i informaciono-telekomunikacijskih tehnologija za BiH je od posebnog interesa, a, prije svega, zbog ekonomskog oporavka i rasta.

Ovo je rečeno večeras u Sarajevu na okruglom stolu "Politika i strategija razvoja sektora telekomunikacija u BiH od 2009. do 2012. godine", koji je održan u sklopu 7. međunarodnog simpozija o telekomunikacijama (BIHTEL).

Prema ocjeni učesnika sektor telekomunikacija u BiH u navedenom trogodišnjem periodu trebao bi se kretati u skladu s trendovima koji su prisutni u zemljama okruženja i dostići njihov nivo.

Međutim, u tom kontekstu, prema riječima profesora Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu Narcisa Behlilović, javlja se problem jer nisu stvorene zakonske pretpostavke za uvođenje najsavremenijih telekomunikacionih servisa te što standard građana u BiH još uvijek nije na razini zemalja regiona da se građani i država mogu brzo uključiti u telekomunikacione tokove.

Također profesor Behlilović cijeni da telekom operatere u FBiH nebi trebalo prodavati i da oni imaju resurse koji se mogu u postojećim uvjetima razvijati.

  • U Hrvatskoj je nakon prodaje njihovog telekoma broj zaposlenih prepolovljen, investicije su značajno smanjene, a pojavili su se i problemi čija je infrastruktura. Deutsche telecom je taj koji određuje kako će se brzo razvijati telekomunikaciono tržište u Hrvatskoj. I Slovenija je dobar pokazatelj da s prodajom telekoma ne treba žuriti jer nakon izvršene privatizacije sada traži reprivatizaciju, rekao je Behlilović.

Simpozij BIHTEL održava se Sarajevu od 3. do 5. novembra u organizaciji Elektrotehničkog fakulteta pod radnim naslovom "Uvođenje i eksploatacija novih komunikacijskih tehnologija, aplikacija i usluga".

Pored četrdeset naučnih i stručnih radova sudionika simpozija, koji su došli uglavnom iz zemalja jugoistočne Evrope, svoja iskustva demonstriraju i stručnjaci slovenskog Iskratela, IBM-a, hrvatskog Recro Neta te brojnih domaćih kompanija poput BH Telecoma, HT Mostara, Ericssona d.o.o. Sarajevo, Energoinvesta i Soft Laba.

Za sutra je najavljen drugi okrugli sto o temi "Novi transmisioni koridori i mediji magistralnog karaktera za sektor telekomunikacija 2009. - 2012. godina".